söndag 10 januari 2021

Michael Morpurgo: Min vän Skuggan

Matt bor i England. Han har en bästa kompis i klassen sen ett par år tillbaka som heter Aman. En dag får han veta Aman och hans mamma ska skickas tillbaka till Afghanistan som de flydde från för sex år sedan. Under tiden som de väntar bor de i något som liknar ett fängelse. Barn får inte hälsa på, istället går Matts morfar dit i Matts ställe. 

Under tiden som de spelar Monopol börjar Aman berätta om varför de en gång flydde och vad som hände under den långa vägen. Det var fruktansvärt. Skuggan dök upp en dag när det var som mörkast. Aman och hans mamma bodde i en grotta, hans pappa hade nyss blivit bortförd för att aldrig återvända, då en hund plötsligt kommer till grottan. Den ser annorlunda ut än de hundar han sett tidigare. Och den kommer tillbaka, för Aman ger den mat. Till slut följer den efter Aman just som en skugga. 

Och hon följer trofast med den dag Aman och hans mamma tvingas fly för sina liv. Och de blir jagade, rånade, lurade, instängda och mycket mycket mer. Skuggan var det enda som var bra i Amans liv. Aman har aldrig berättat för någon av sina nya, engelska vänner vad han har varit med om. Men nu berättar han, för morfar är gammal journalist och han kanske kan hjälpa dem?  

Michael Morpurgo skriver sina böcker utifrån verkliga händelser och ofta innehåller de starka band mellan barn och djur. Läs också Kensukes rike, Warhorse, Den fantasiska historien om katten som försvann och Flykten från den brinnande staden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar