söndag 17 januari 2021

Camilla Lagerqvist: Uppdraget (Svarta rosorna del 1)

Maja bor i en by i Värmland, på gränsen till Norge. Året är 1943, andra världskriget pågår som värst och Norge är ockuperat av tyska nazister. Judiska familjer tas tillfånga och skickas till koncentrationsläger. Så är det ännu inte i Sverige. Två nya barn kommer till byn och Majas skola. Det är Ben som är svensk jude och en norsk flicka som heter Hilde. De tre blir vänner och tar del av vad som hänt i varandras tidigare liv, särskilt varför Hilde har fått komma hit från Norge. 

Det visar sig att kriget inte bara pågår på andra sidan gränsen. Inte heller i Sverige är man trygg och man får tänka på vad man säger och till vem. Det finns en motståndsrörelse. De får höra att nazisterna är ute efter en kvinna i motståndsrörelsen, under namnet Svarta Rosen. Det är bråttom att hon får veta att de är henne på spåren. Maja, Ben och Hilde inser att det snabbaste är om de själva kan ta sig över den bevakade gränsen till Norge redan samma natt för att nå fram med meddelandet i tid. 

Maja, Ben och Hilde kallar sig nu för Svarta rosorna. Deras förebild är deras modiga skollärarinna och motståndskvinna som går under namnet Svarta rosen. Barnen kommer över ett meddelande som ska till henne. Det lyder: "Isbarnen upptäckta. Ska skickas till Auschwitz. Tyskarna kommer imorgon". Men hon ligger på sjukhus och kan ingenting göra. Svarta rosorna ger sig iväg in i Norge i hennes ställe för att söka rätt på barnen på ett mycket farligt uppdrag där man inte vet vem som visar sig vara vän eller fiende. 

Följs av Förrädarna och Dödsdömda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar