lördag 9 januari 2021

Finn Zetterholm: Lydias hemlighet – ett magiskt konstäventyr

Lydia har alltid med sig ett ritblock under armen. Varje dag på väg hem från skolan brukar hon sätta sig en stund på en bänk i parken för att teckna lite. Lydia har alltid levt med en känsla av att något speciellt ska hända henne och den 14 september börjar det. En stor, svart korp närmar sig henne på bänken och stjäl hennes penna som den flyger iväg med. Under natten drömmer hon märkligt och vaknar med ett ryck. Hon glömde ju blocket på bänken! Nästa dag efter skolan skyndar hon sig dit. Det ligger kvar, men det luktar underligt och någon har lämnat ett meddelande. Den 18 september. Klockan 15.00, står det. Det är på lördag, och vad betyder det? 

På lördagen ska hon gå på Nationalmuseum i Stockholm med en massa målningar från alla tider tillsammans med morfar. Där hänger en tavla som hon tycker särskilt mycket om. Den är målad av Rembrandt i Holland på 1600-talet. Den föreställer en Kökspiga och hon verkar så levande. Hur kan man måla så? Fast hon vet att man verkligen inte får känna på målningar på museer så får hon en så oemotståndlig lust att böja sig fram och röra vid tavlan, och pang, så svartnar det för ögonen och plötsligt är hon i Amsterdam på Rembrands tid! 

På samma sätt, genom att ta på olika målningar vid rätt tillfälle, både räddar och rör hon sig mellan olika länder under olika århundranden.  Men hur ska hon komma tillbaka till framtiden igen? Det är mycket levande och detaljerat, och man får möta t ex Velazquez i Spanien, där man tror att hon är en häxa, Turner i England, Dali i Spanien, Leonardo da Vinci i Italien och många andra människor som levde under deras tid.

Fortsättes av Lydia och sömngångaren och Lydia och tigerns gåta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar