måndag 11 januari 2021

Frances Hardinge: Lögnernas träd m fl

Faith och hennes familj har tvingats fly för att bosätta sig på en. Anledningen är att hennes far har gjort skandal, det har sagts att han har fuskat sig till ett erkännande som vetenskapsman. Nu behöver de ett isolerat ställe att bo på tills de flesta börjat glömma, men också öborna läser dagstidningen och snart blir de utskämda även där och får utstå människors förakt. 

På ön gör man arkeologiska utgrävningar och det är därför Faiths familj är där, fadern ska vara med och Faith vill också vara med. Men snart märks det att fadern har en hemlighet. Han är otroligt vaksam om något som han dolt i växthuset till huset som de hyr. 

Faith blir invigd i en del av hemligheten när han tar med henne på en nattlig utflykt i roddbåt till en grotta där han gömmer sitt dolda träd och när fadern en morgon strax därpå plötsligt hittas död nedanför en klippkant så anar hon att han inte har dött en naturlig död. 

Fler känner till lögnernas träd och vilken makt det har att ge.


Det är 1920-tal och elvaåriga Tris har just vaknat upp efter att ha varit nära att drunkna i en damm. Hennes föräldrar är utom sig av oro, men lillasyster Pen bara skriker att Tris inte är hennes riktiga syster. Och nog är något konstigt: Tris är så hungrig att hon äter allt hon får tag på, till och med sina egna dockor; hon gråter spindelväv istället för tårar och verkar alltid omgiven av kvistar och löv. 

När hon en dag smyger in i sin döde brors rum och får tag på ett nyskrivet brev som verkar komma från honom, inser Tris att något är väldigt fel. Efter att ha blivit jagad av den mystiske Mr. Grace beger sig Tris, tillsammans med Pen och den självständiga och moderna Violet, till en okänd och farofylld värld, bebodd av skugglika varelser. 

Gökungen är en spännande, oerhört fantasifull, men också ganska skrämmande bladvändare om vikten av att gå vidare trots svår sorg och om hitta sig själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar