lördag 23 januari 2021

Ingelin Angerborn: Sorgfjäril

Ingelin Angerborn är mästare på mysrys. Sorgfjäril är en av mina favoriter. 

Alice familj har flyttat 40 mil bort till ett hus som hennes mamma har fallit för. Det ser ut som ett gammalt kråkslott och i trakten är det känt som ett spökhus och ingen vill hälsa på. Där ska de alltså bo. I det som kallas Spanska slottet efter en familj där mamman var från Spanien och som bodde där för länge sedan. Badsjön i närheten heter Gravsjön och är ovanligt mörk. Inte så mysigt. 

Pojkvännen Leo 40 mil bort får hon träffa över datorn så snart de får igång internet. Det är något som strular. Strular gör också hennes klockradio, den envisas med att visa tiden 19:29 då och då. Och tv:n slår på sig själv mitt i natten. 

Lillebror Emanuel, som är fem år och lite långsam i utvecklingen, börjar säga konstiga saker och plötsligt återkommer en sorts stora mörka fjärilar både inne i huset och ute. Alice tar reda på att de heter Sorgmantel och bara kommer vart tionde år. Det är som att de söker sig till henne. Hon har också en känsla av att någon annan än familjen är i huset ibland och det får hon bekräftat när Leo och hon skypar och han frågar vem flickan med det långa mörka håret är som står alldeles bakom henne...

Här finns det gamla händelser begravda och det finns de som inte kommit till ro med det.

Ingelin Angerborn har skrivit massor av populära böcker, mest känd är Rum 213.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar