söndag 17 januari 2021

Jacob Wegelius: Legenden om Sally Jones

Legenden om Sally Jones är ett riktigt äventyr som börjar när en gorillaunge föds under en tropisk ovädersnatt for hundra år sedan. Gorillaungen fångas av tjuvjägare som säljer henne till en turkisk elfenbenshandlare som tar henne vidare till Europa genom att linda den som en bebis och kalla henne for Sally Jones. Sally ska ges i present till mannens förlovade men hon vill inte ha någon gorilla. Så småningom hamnar Sally hos en änka som tar hand om henne som sitt eget barn. 

Men änkan har en plan. Hon specialtränar Sally till att bli inbrottstjuv eftersom hon kan klättra sa bra och så får hon lära sig att öppna kassaskåp med sina flinka fingrar. Det går mycket bra och änkan blir riktigt rik men till slut blir Sally gripen på bar gärning och arresterad av polisen. Men vid det laget sitter änkan på ett tåg på väg långt därifrån. Hon lämnar Sally i sticket, ensam i fängelset, men det är inte slutet utan bara början för Sally som har mer än ett äventyr framför sig.

Första boken är inte så tjock och rikligt illustrerad. Del två och tre är tvärtom mycket tjocka. I Mördarens apa hamnar hennes bästa vän och kompanjon Henry i fängelse, anklagad för mord, och Sally tvingas gömma sig i hamnstaden Lissabons undre värld. Hon får också ett par vänner för livet och spåren efter vem som har velat sätta dit Henry och henne så får hon göra en resa över haven ända till Indien och tillbaka.

Del tre heter Den falska rosen och är en fristående, spännande fortsättning där Henry och Sally kommer till Glasgow i Skottland med sitt skepp Hudson Queen för att följa dess historia. Där hamnar de i ännu ett kriminellt äventyr.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar