söndag 10 januari 2021

Katherine Marsh: Under samma himmel

Två pojkars vägar korsas, fast de kommer från helt olika förhållanden. Max har flyttat till Bryssel från USA, men bara för en tid medan hans pappa ska arbeta i Bryssel. De hyr ett stort hus i en fin del av staden och Max får börja i skolan där. 

Samtidigt flyr Ahmed undan kriget i Syrien. Hans familj har dött i en bombning, alla utom han och hans far, men under båtfärden över medelhavet drunknar också pappan. Ahmed är ensam och rädd och hamnar i flyktingläger i Bryssel. Där blir han lurad av en smugglare som lovat hjälpa honom till kusten för att ta sig över till Storbritannien men istället blir han rånad. 

När han lyckas fly och gömmer sig hittar han en öppen dörr till en källare. Egentligen hade han inte tänkt stanna mer än någon natt men så blir han riktigt förkyld och så dålig att det blir fler. 

Snart är han ganska hemtam och familjen som bor i huset, en amerikansk familj låter det som, går aldrig ner i den här källaren, tills han en dag träffar Max. Först är Max rädd för att de har en terrorist i källaren men snart förstår han att Ahmed är en rädd kille och lika ensam i ett annat land, en annan kultur och inte minst ett annat språk som han själv. Han bestämmer sig för att hjälpa Ahmed i hemlighet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar