måndag 11 januari 2021

Kerstin Lundberg Hahn och Maud Mangold: Kolvinge (Tidens väv del 1)

En kväll märker tolvåriga Jorun att stjärnhimlen snurrar till över henne. Först tror hon att det är en slags migrän men det är första tecknet på att hon är redo. Hon är den sist födda i en släkt av tidfarare. Hennes mormor har svaret. 

Hemma hos mormor får hon en benknota som de hittat i jorden i samband med att ett par arkeologer grävt i marken runt gården. Tydligen har det legat en gård på samma ställe sedan vikingatid, men de har ännu inte haft pengar till att komma tillbaka. Benknotan är märklig till formen och har runor inristade. Det är en nyckel till att resa i tiden men den kan bara användas av människor med den rätta magin. 

En märklig man söker upp henne, smutsig och med gammaldags kläder. Han är den som ska ta henne med tillbaka i tiden för att nyckeln ska hamna i rätta händer. För om en verkligt ond person med rätta krafter får tag i den skulle den kunna resa fram och tillbaka i tiden för att ställa till med ofog. Hon måste ta den med till vikingatiden. Men något går fel. De landar inte där de ska utan flera dagars raskt marscherande från gården som de ska till där de ska uppsöka Disa. Det är hon som ska nyckeln. Men på vägen blir de upptäckta separerade från varandra. Jorun hamnar hos den mäktige och självgode Gudrik som gärna vill ta henne som träl. Här kan hon inte bli fast. Historien får inte ändras!

Läs den spännande upplösningen i del två, Valablod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar