tisdag 12 januari 2021

Mia Öström: Slutstation

Sommarlovet har bara börjat och Iris sitter i en bil med mamma och Skägget på väg till en fallfärdig gammal tågstation mitt ute i skogen. Det är Skägget som har köpt den för att renovera och mamma ska hjälpa till. Iris får mycket fritid. Inget wifi och långt från samhället. Hon är inte glad. Men så hittar hon ett rum fullt med gamla saker från en familj som bodde där på 40-talet och hon känner att det är en viss stämning av något närvarande. 

En dag får hon ett kassettband i ett kuvert med hennes namn på. I samhället med matbutiken som hon når om hon följer spåren en bra bit. Där lär hon känna den enda yngre människa hon sett på orten, Elis, som sommarjobbar i butiken. Han hjälper henne att få tag i en kassettbandspelare på loppisen. 


På kassettbandet talar en kvinna, det låter mycket gammalt. Hon säger att de måste hitta det som är gömt, först därefter försvinner det onda som bor i stationen. Som läsare får man ta del av en helt annan historia, som Iris och Elis bara ser spåren av. Den handlar om Maria som var dotter i den sista familjen som bodde i stationen på 40-talet. Hon som försvann.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar