lördag 9 januari 2021

Michelle Paver: Vargbröder och Bronsdolken, två fantastiska bokserier

Vargbröder heter första delen i den omåttligt spännande serien om tolvårige Torak, Han som vandrade i mörkret. Torak lämnas ensam, skräckslagen och sårad efter att han och hans pappa attackerats av en björn, men ingen vanlig björn, utan en framkallad demon i form av en björn. En demon med kraft att förgöra allt i sin väg. Toraks far klarar sig inte och Torak ger honom ett löfte att han ska söka upp Världsandens berg för att få hjälp med att besegra demonen. Med sig har han en övergiven vargunge som är hans enda vän. 

Vargbröder utspelar sig för ca 6000 år sedan och människorna lever i klaner men en del väljer att leva ensamma, som Toraks far, men han kommer från Vargklanen. Därför kan Torak kommunicera med vargar.

Det är inte lätt att vandra ensam genom storskogar och vattendrag och alla man möter är inte snälla. Torak har en otrolig och farofylld resa framför sig innan han kan nå berget och på vägen väntar björnen.

Det finns sju böcker i serien.


Efter serien om Vargbröder kom Bronsdolken där den inledande boken heter Den ustötte. Den utspelar sig också i forntid men har inte samma övernaturliga inslag som Vargbröder.

Hylas och hans lillasyster arbetar som getaherdar åt en bonde. De båda syskonen hör till” de utstötta”. De kommer inte från byn och måste hålla sig utanför. Bonden hittade dem när Hylas var fem och Issi bara två år. De var ensamma uppe bergen. 

En dag kommer det avlägsna krigare till trakten. De är mörka och hotfulla och kallas av folket för ”kråkorna”. Men de startar inget krig mot bönderna eller folket i landet. De jagar och dödar bara ”de utstötta”. De överfaller Hylas och Issis läger, dödar hans hund och Hylas och Issi springer åt olika håll. Hylas kommer undan med livet i behåll. Han ser andra utstötta som inte haft samma tur.  Det är en gåta varför man vill de döda just ”de utstötta”. De hör ju till samhällets bottenskick utan vare sig makt eller rättigheter. Vilket hot skulle de kunna göra? Men det viktigaste för Hylas nu är att hålla sig undan och att hitta Issi innan de gör det!

Samtidigt sitter Pira instängd under däck på ett fartyg. Hon är tolv år och dotter till en prästinna som är rik och har mycket makt. Nu ska dottern giftas bort mot sin vilja med en välbärgad man i ett annat land, i Hylas rike. Det är för att länderna ska göra fina affärer ihop. Men Pira lyckas fly och hamnar på en ö. På samma ö träffar Hylas som efter många olyckor sköljs upp på stranden. Men många är efter dem och det är bara en tidsfråga innan de blir funna. Och vad är det för en ö, egentligen?

Det finns fyra böcker till i serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar