onsdag 27 januari 2021

Nina och Willem Källmodin: Salen

När eleverna kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet är biblioteket en byggarbetsplats. Det har inte renoverats som det skulle och det verkar inte vara någon aktivitet där heller. Kompisarna Lo, Johanna och Harry brukade hänga i biblioteket och saknar det. Därför lyfter de på den tjocka plasten och ser att verktygen är lämnade på golvet och byggdammet ligger tjockt. 

Varför är ingen där och jobbar? Det enda som är kvar är en väggfast bokhylla. Varför är just den kvar? Johanna river i den trasiga tapeten och upptäcker en metallplatta. Ett nyckelhål? Finns det en dörr bakom bokhyllan? Då kommer rektorn in i skäller ut dem. Det är farligt där!

På lektionen berättar deras lärare att skolan snart firar jubileum, 150 år. Alla elever ska vara med och göra en utställning. Hon delar ut gamla fotografier i klassen. Lo, Johanna och Harry ska arbeta tillsammans och sitter nu med ett gammalt svartvitt skolfoto framför sig. Klass 3, år 1945-1946 står det. Flickan längst ner till höger är suddig. Kanske kunde hon inte sitta stilla? 

Naturligtvis kan de inte hålla sig borta från den spännande dörren i biblioteket. De stannar kvar efter skolans slut och lyckas till sist häva bort hyllan från väggen, fast de får slita. På dörren står det Sal 3 och den döljer ett klassrum. Det stämmer ju, de har Sal 1-2 och 4-8! Fönstren är övertäckta med skivor. På utsidan är det vanlig träfasad, det är de säkra på. Att det fanns ett rum till bakom verkar ingen ha vetat. Men det är ju samma rum som på fotografiet? Tiden har stått still. De går in. Vad de inte vet är att de snart kommer att släppa ut något övernaturligt. Det är då olyckorna börjar hända...

Salen är en riktig spökhistoria.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar