tisdag 12 januari 2021

Populära bokserier av Jo Salmson

Jo Salmson har skrivit flera bokserier som är lättlästa och spännande för lågstadieåldern:

Tam, tiggarpojken
( Drakriddare del 1): 
Pojken Tam är föräldralös och fattig och han drömmer om de fantastiska drakarna som flyger över hans hem vid yttre stadsmuren. Han skulle så gärna vilja lära sig att bli drakriddare men det är bara barn från fina familjer som får gå i stadens drakriddarskola. Drakarna och drakriddarna bor innanför femte stadsmuren vid kungens slott och dit får Tam inte ens gå. 

Men plötsligt börjar han må dåligt, han störs av röster i huvudet tills han förstår att han faktiskt kan höra drakarna tala! Det är en värdefull och unik egenskap, kanske kan han få komma till drakriddarskolan trots allt?

Efter del ett följer Tams svåra prov, Jakten på Tam, Tam i drakarnas stad, Tam och drakupproret och Tam och nydraken.

De stulna barnen
(Häxfolket del 1): 
Sol har vuxit upp i köket i ett fint hus, hos familjens kokerska. Hon vet ingenting om sina föräldrar. Hennes bästa vänner heter Arel som ska bli krigare när han blir stor och så Enos som hör till en familj där alla är handelsmän. De bor alla under samma tak och har växt upp tillsammans som syskon. 

Av någon anledning är en del elaka mot henne, de tycker att hon är ful och konstig med sitt blonda hår och bleka hy. Det var därför hon fick namnet Sol. Men med Enos och Arel har hon alltid varit bästa kompis, fast i smyg, eftersom hon är piga. Men en dag förändras allt. Kommer de ändå att kunna fortsätta vara vänner?

Efter del ett följer Fly sol, fly!, Magiska krafter, och Folket som försvann.


Kungen kommer
(Maros resa del 1): 
Maro längtar efter att få bli riddare. Han drömmer om att få ge sig iväg på farliga uppdrag, kriga och strida mot drakar och jättar. När kung Edric äntligen kommer på besök till borgen där Maro bor så tror han att han ska få följa med honom när han reser igen, som kungens page, det är det första steget på vägen till att bli riddare.

Men så blir det inte. Istället gör han något mycket dumt, utan att mena det, men kungen säger att han inte kan lite på Maro efter det som har hänt. Men han ska ge honom en ny chans att visa vad han går för, men han måste bege sig till magikerna på Avons ö och hämta hem en sanningsdryck därifrån till kungen. Klarar han det så ska han få bli den yngsta riddaren någonsin.

Efter del ett följer Skuggan och draken, Ett hjärta av is och I drottningens namn.

Hon har också skrivit fantasyserien Alamandrarnas återkomst (Den försvunna staden, Silveramuletten, Hertigens soldater, I stjälarnas spår och Genom drömmens rike).

För nybörjarläsarna finns en rolig serie mycket lättlästa böcker som alla börjar med Hjälp! Jag...


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar