fredag 15 januari 2021

Robert L. Stevenson: Skattkammarön / Dr Jekyll och Mr Hyde

Robert Stevenson föddes 1850 i Edinburgh, Skottland. Hela livet var han sjuklig och han reste därför mycket över flera kontinenter i ständig jakt på ett klimat som skulle kunna få honom att må bättre och stannade bl a i Söderhavet, där han råkade på sjörövarkulturen som var stor under 1600- och 1700-talen. Stevenson började skriva äventyrsromaner och Skattkammarön är en av de mest kända.

Handlingen utspelar sig under 1700-talet och börjar i England, där Jims föräldrar äger ett värdshus. En dag tar en gammal sjöman, kapten Flint, in på värdshuset för att bo där. Kaptenen ger Jim en silverslant i månaden för att hålla utkik efter andra sjömän, men kaptenen dör plötsligt. I kaptenens sjömanskista hittar de en skattkarta, som visar en ö där en skatt ligger nedgrävd. 

En rik godsägare rustar ett skepp för att ge sig ut på skattjakt och Jim följer med. Men de gör misstaget att anställa John Long Silver som skeppskock på färden. Ett klassiskt sjörövaräventyr!


Ett par år efter Skattkammarön skrev Stevenson en till uppskattad historia i en helt annan miljö, ett viktorianskt London på natten i gaslampornas sken. En otäck, elak man trampar ner ett barn på gatan en kväll. Han ska betala 100 pund direkt till barnets föräldrar och vittnen blir förvånade att han låser upp dörren till Dr Jekylls hem och återkommer med betalningen. Dr Jekyll är en populär och skötsam doktor och hans vänner börjar undra vad han och denne högst osympatiske mr Hyde kan ha gemensamt. Men inte nog med att de båda är vänner, det visar sig att dr Jekyll dessutom har testamenterat allt han äger till denne mystiske mr Hyde.

En inspirationskälla till romanen kan ha varit den skotske möbelsnickaren William Brodie (1741–1788), som på dagarna var en respektabel yrkesman och på nätterna en ledare för en bankrånarliga. Brodie blev hängd år 1788 för sina brott, samma år som Stevenson skrev boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar