lördag 9 januari 2021

Scarrow, Simon: Gatans lag (Gladiator 2)

Gatans lag heter den andra boken om pojken Marcus som rövats bort av romarna för att bli slav. Hans far dödades i det stora slavupproret som leddes av Spartacus  år 71 f.Kr där ca 6600 slavar överlevde slaget men avrättades genom korsfästning utmed Via Appia mellan Brundisium och Rom. Marcus och hans mamma såldes som slavar och skildes åt var sitt håll. Marcus hamnade på galdiatorskola.

Det var inte bara vuxna män som slogs på arenorna med varandra eller mot vilda djur, medan publiken såg fram emot att se blod flyta. Marcus visar sig vara ett utmärkt ämne till att bli en skicklig krigare och gladiator. Marcus blir såld till självaste Julius Caesar, men det är innan han blev kejsare. Marcus ska bli Caesar systerdotters personliga livvakt och en sådan kommer hon minsann att behöva. För det här är en tid då många kämpar om makt och rikedom, svek hör till vardagen och ingen går säker på gatorna. 

Men Marcus hoppas på en chans att få återså sin mamma och rädda dem båda från slaveriet. Den här serien är ingen äventyrsfantasy utan historiskt korrekt.

Övriga delar är: Kampen för frihet, Spartacus son, och Marcus hämnd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar