lördag 9 januari 2021

Schenck, Veronica von: Den siste tsarens hemlighet (Sub Rosa -detektiverna del 1)

Theresia lyckas ta sig till staden Elm och hittar huset som hon har fått i gåva som tack av tsarinnan. Det var alltså då, år 1917. Ingen i tsaritsans barn eller barnbarn överlevde revoultionen och eftersom ingen visste något om de två hemliga äggen har de snart fallit i glömska. 

Nu är det nutid, Milo och Vendela är syskon och bor i just det huset. Theresia var deras gammelfarmor. En dag ber deras farmor Minerva dem att möta henne vid museet utan att berätta för någon. Hon arbetar där och har ordnat med en utställning där man ska visa tsarfamiljens alla värdefulla Fabergéägg som man lånat in från privata samlare från hela världen. Äggen är värda en förmögenhet och Minerva  är orolig, för det verkar som om någon planerar att stjäla äggen. Milo och Vendela är kluriga och hon litar på dem till 100 %, så hon ber om deras hjälp med att hålla ögonen öppna. 

Mycket riktigt, kvällen innan utställningen ska invigas, visas ett par av äggen upp för några hedersgäster under en middag. Plötsligt blir det mörkt och när det blir ljust igen så saknas äggen. Ingen har lämnat rummet, men äggen är spårlöst förvunna. Det måste vara någon av middagsgästerna, men hur har de lyckats smuggla ut äggen ur rummet? Kort därpå gör någon inbrott i deras eget hus. Det verkar som att tjuvarna inte har hittat allt som de vill ha. Men de har rotat igenom rummen och värst av allt, kidnappat deras farmor. Milo och Vendela har många misstänkte och börjar genast spionera med hjälp av sina kompisar i staden. Än så länge vet de ingenting om sin gammelfarmors hemliga uppdrag och de två äggen som smugglades ut under revolutionen, de som ingen annan heller borde veta något om, eller?

Följs av Kapten Fiennes skatt och Det japanska husets förbannelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar