torsdag 18 februari 2021

Barbara & Harald Kjellström: Cosmo 4

Det här är den fjärde boken om Cosmo men det gör ingenting om man inte har läst de andra, man kommer snabbt in i handlingen. Man får veta att Cosmo har varit en mycket lovande fotbollsspelare som spelat i juniorlandslaget och varit en sväng i Manchester där han inte trivdes. Tillbaka i Sverige har han börjat första året på gymnasiet och tänker satsa på skolan istället. Efter ett tränarbyte i Bajjens juniorlag så vill han inte vara kvar i den klubben. 

En annan gammal fotbollskompis har det gått bra för. Han, Marre, är redan värvad till Djurgårdens A-lag och får spela med de vuxna. På en av de första matcherna gör han succé genom att lyckas göra mål tre gånger i rad mot AIK. Problemet är bara att det var AIK's juniorlag han lämnade för att spela med Djurgården. Konkurrenterna. Nu blir det problem. AIK's supportrar förlåter inte. 

Nästa morgon, tidigt, dyker Marre upp hemma hos Cosmo, med ett blått öga och sönderrivan kläder. Tydligen bevakar de var han bor och han vet inte vart han ska ta vägen. Marres mamma hjälper till. Nu gäller det att snabbt få undan Marre till en tryggare plats. Marre är bra på att ställa till det för sig. Det visar sig att han är inblandad i ett spel med större fiskar och det kommer att påverka både Cosmo och hans flickvän Mira.

Man behöver inte vara intresserad av fotboll för att uppskatta boken om Cosmo. Utöver spänningsmomentet innehåller den det mesta av tonårslivet med vänner, mer eller mindre komplicerad kärlek, pinsamt extrajobb och dramatik i skolmiljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar