tisdag 9 februari 2021

Birgitta Stenberg: Böckerna om Billy

Alla känner till böckerna om Alfons Åberg men det finns en annan kille som det också finns många böcker om, Billy, illustrerade av Mati Lepp. 

Precis som hos Alfons handlar det om vardagsäventyr och problem och känslor av olika slag. Billy bor ensam med sin mamma och har en mormor som de ofta träffar. Hon är en frisk fläkt i Billys liv med en ganska stressad mamma. 

I Billy och mormor får Billy träffa mormors rått Amalia för första gången. Mamma drar efter andan men snart har de alla fallit för Amalias charm.

I Billy och monstret har Billy och mamma åkt på semester till en ö och där finns många spännande fiskebodar vid bryggan. Billy går in och vad får han se där i hörnet bakom fiskeredskapen, jo ett monster! 

Det visar sig vara en marulk och farbror Dysterkvist säger att det finns fullt av såna och andra otäcka djur som jagar barn i vattnet! Efter det vågar Billy inte bada...

Farbror Dysterkvist har tydligen skrämt både Billys mamma när hon var liten på samma sätt liksom många andra barn. Men nu får det vara nog! De ska minsann ge herr Dysterkvist en läxa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar