onsdag 10 februari 2021

Katarina Taikon: Böckerna om Katitzi

I år kommer vi att ha Katitzi-vecka under påsklovet och romernas dag 8 april blir Katitzi-dagen!

Böckerna handlar om flickan Katitzi som växer upp som rom i Sverige på 40- och 50-talet. Det är känt att man inte gjorde det lätt för dem att leva under lugna och trygga förhållanden. Även om lagen säger att alla barn har rätt till mat, tak över huvudet och att få gå i skolan så var det något som ändå inte gällde för de barn som levde som romer. Romer räknades inte som svenskar eftersom de för länge sedan kom från Indien, via Östeuropa till Ryssland, Finland och så till Sverige. Det spelade ingen roll att de var födda här och att t ex Katitzi och alla hennes syskon hade en svensk mamma.

Den första boken om Katitzi, som handlar om författaren själv, börjar vid andra världskrigets utbrott när Katitzi är runt 7 år. Då har hon inte bott med sin familj på flera år utan hos fosterfamilj och ett år på barnhem. Det berodde nog på att hennes mamma dog när Katitzi var 9 månader. Katitzi är en sprallig tjej som är omtyckt för sitt glada humör och stora hjärta.

En dag blir hon hämtad av sin pappa för att bo med familjen igen. Hon har tre äldre syskon och tre yngre halvsyskon som pappa Johan har med sin nya fru, kallad tanten. Istället för att bo i hus i säng bor de i tält men tanten, pappa och de yngsta barnen bor i husvagn. I tälten sover de runt en kamin på dunbolstrar med granris under. Alla måste hjälpa till med att hämta vatten, ved (kottar och pinnar mest), tvätta och laga mat. På kvällarna öppnar de sitt tivoli med karusell, dansbana, lotterier och spel. De äldsta spelar instrument och Katitzi får lära sig dansa för publik.

Men det slutar alltid på samma sätt. Efter ett par veckor blir de bortkörda av länsman, får packa ihop allt de har och hitta ett nytt ställe att sätta upp lägret igen. Alla tycker att det är jobbigt och skulle helst vilja få bo i hus och att barnen fick gå i skola, men aldrig är de välkomna.

När de inte har tivolit igång knackar de dörr och säljer tennförgyllda bunkar. Johan Taikon är känd för att göra ett bra arbete. Inte alla är elaka, det finns gott om snälla och hjälpsamma människor som de möter men lika många bussar hunden efter dem eller skriker elakheter, som "att snart kommer tyskarna att ta er". Det var inte bara judar som sändes till förintelseläger utan också romer, eller "zigenare" som de blev kallade. Också i Sverige tvingades romer att ligga lågt.

Böckerna om Katitzi är unika och beskriver hur det är att leva med andra männiksors fördomar. Det spelar ingen roll hur snäll eller artig Katitzi är och att hon och hennes syskon är precis som vanliga barn, först och främst blir de behandlade som en stereotyp grupp av de allra flesta.

Alla böckerna om Katitzi:

"Katitzi & Katitzi och Swing", "Katitzi i ormgropen & Katitzi rymmer", "Rosa och Paul & Katitzi i Stockholm", "Katitzi och Lump-Nicke & Katitzi i skolan", "Katitzi Z-1234", "Katitzi barnbruden & Katitzi på flykt", "Katitzi i Gamla stan & Katitzi och uppbrottet".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar