tisdag 9 februari 2021

Stina Wirsén: Böckerna om Vem?

Stina Wirsén har sedan många år skrivit och illustrerat sina populära böcker om Vem som gör vad eller känner vad. Den första hette Vems byxor?, där rätt form av brallor och dojjor ska matchas med rätt figur. Efter det har de blivit alltmer fulla av känslor som Vem är arg?, Vem blöder?, Vem är söt?, Vem bestämmer? osv. 

Vems resa? är en superfin bok om att kunna leka på ALLA språk. 

Lilla hund åker på semester och träffar en igelkott som pratar franska. Först är lilla hund väldigt tveksam till igelkotten, hon pratar ju så konstigt. Men efter ett tag börjar lilla hund tycka om igelkotten och kommer på att man visst kan leka bra fast man inte pratar samma språk och har roligt hela veckan med igelkotten.

När de kommer hem igen är allt som vanligt men ändå inte helt som vanligt…För på förskolan har två nya börjat, som är mindre och inte pratar svenska än. De kommer från ett annat land. Lilla hund säger genast, det gör inget fröken, jag kan leka på alla språk!

I Vem finns? tar Stina upp stora, svåra ämnen i bokform för de minsta på finaste Wirsen-vis. 

Det handlar om Mjau och Pip som ber sina föräldrar berätta om hur det var när de skulle kläckas. Då får vi höra historien om tre små ägg som föräldrarna spända gick och väntade på att de skulle kläckas. Och när de väl började bli dags så åker dom till doktorn och först kommer Mjau ut ur ett ägg och sedan Pip ur det andra…men det tredje ägget är tyst…och tomt…bara en vacker blå fjäder i skalet. De får svaret av doktorn: det händer ibland. Att ägg är tomma. Att det inte blev en bebis fast man ville.

En fin bok som har en viktig roll, som man kan diskutera utifrån varför kanske någon är ledsen och varför det kanske inte kommer något syskon som man väntar på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar