onsdag 10 mars 2021

Barn- och ungdomsböcker om romska barn


Gunilla Lundgren och Le Glaténge Pen Club: Askungen i Rinkeby
Felicia är nio år och redan en upptagen person. Hon ska sköta och passa småsyskon, dammsug, diska, sköta diskmaskinen och stryka.  Allt sådant som en flicka ska kunna innan hon gifter sig. 

Egentligen har hon så mycket annat hon vill göra. Hon vill träffa kompisar, spela fiol och sjunga. Hennes musiklärare säger att hon är ett riktigt löfte. Men hon får ingen tid för sina egna intressen. Däremot har hennes storebröder all tid i världen för fotboll och thaiboxning, och de får vara ute utanför skoltid och träffa tjejer. 

Romska tjejer får inte vara där de kan träffa killar på fritiden. Det skulle skämma ut hela släkten. Men Felicia blir kär i alla fall. Hon lurar sig till att gå ut, på tjejträff säger hon, men egentligen är det disko på skolan. Där träffar hon Jannis. Hur ska detta gå? 

Gunilla Lundgren och Le Glaténge Pen Club: Min mamma är en ängel

Angelica är mellansyster i en storfamilj och längtar efter egen-tid. Hon förväntas alltid passa de minsta eller släpa dem med sig när hon går ut. De är romer men det är det ingen som tänker på, alla i klassen kommer från olika länder. Men nu har hon börjat skämmas för det har kommit många romer från Rumänien till Sverige för att tigga. Nu kanske alla kommer att tro att alla romer tigger, ljuger och stjäl. 


En dag ser hon en flicka i sin egen ålder, ca tio år, tillsammans med tiggarna. Hon har alltid samma konstiga kläder. Angelica kan inte låta bli att tänka på henne. Hon skulle vilja prata med henne. Flickan heter Flori och är i Sverige med sin faster. Hennes mamma är en ängel och hennes pappa försvunnen så i Rumänien bor hon hos sin farmor. Hon trodde att hon skulle kunna tigga i Sverige men det får man inte om man är barn. Därför samlar hon pantburkar. Hon bor för sig själv i en skrotbil dold i en dunge på Järvafältet utanför Rinkeby där Angelica bor. Och hon liknar ingen annan. Hon är framåt och påhittig så Angelica kan inte låta bli att tänka på Pippi Långstrump!

 

Ralf-Novák-Rosengren och Anita Santesson: 5768 visningar på YouTube

Rosita skriver sina tankar i en blogg. En dagbok kan hon inte ha, den skulle lillebror eller mamma hitta med en gång. Hon är 14 år och vill inte gå till skolan. Lärarna är antingen dumma och tanklösa eller veka. I nian finns ett gäng skinheads som får gå runt och heila Hitler hej vilt utan konsekvenser. Nu har de fått ögonen på Rosita. Hon vet inte vad som kan hända och hon känner sig inte trygg. 


Tillsammans med två tjejer i klassen startar hon ett band som ska öva in en sång till en talangjakt på orten. Priset är 20.000 kr. Rosita älskar att sjunga och har Whitney Houston som förebild. Om de vinner ska hon använda sin del av pengarna till att låta sin mamma åka till ett vilohem för epileptiker. Hennes mamma är riktigt sjuk emellanåt. Rosita har mycket att bära på för en fjortonåring.

 

Ann Eriksson och Ramona taikon Melker: Adrianas val

Adriana är växer upp som svensk rom under 70- och 80-talet. Det är inte lätt vara romsk tjej. Hon vill ju vara både svensk och rom. Kunna gå ut och dansa som andra tonåringar till exempel. Men nej, hon får inte vara där det finns pojkar, eller män. Adriana längtar efter att ha samma frihet som sina svenska kompisar men också efter att vara en del av allt det romska som hon älskar. Hon vill kunna leva på ett sätt som passar både henne och hennes föräldrar. Hon önskar att de litade på henne. Innan dess kan hon inte låta bli att göra uppror.


Romer är ett folk som har sitt ursprung i Indien. Nu bor de över hela världen. I Sverige har romer bott i flera hundra år. Romernas språk talas i flera olika länder och det finns flera dialekter. Det kallas för romani chib/šib som betyder "romskt språk" men även för romani, romanes och romska. Romani chib/šib är ett av Sveriges fem nationella minoritetsspråk. Hos oss finns fem varianter: arli, kale, kelderas, lovari och resanderomani .

Romer har också en egen flagga och en egen nationaldag. Det innebär att romer som bor i Sverige kan fira både romernas nationaldag, som är den 8 april, och Sveriges nationaldag, som är den 6 juni.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar