onsdag 10 mars 2021

Bilderböcker om romska barn



Vi på Västerås stadsbibliotek har blivit romska läsombud. Här tipsar vi om bilderböcker om romska barn som finns att läsa på både svenska och romani.

Fred Taikon: Tantoindianerna (Barnen på Tanto 1), Vinterlekar (Barnen på Tanto 2) och Lådbilsrallyt (Barnen på Tanto 3)

Det här är böcker att bli glad av. Barnen på på Tanto bodde under tågbron på Söder vid Tantolunden i Stockholm där Fred själv växte upp under 50-talet. De var många barn som lekte fantasilekar, gjorde hyss eller byggde saker till sina lekar. På sommaren byggde de lådbilar och på vintern gjorde de kälkar av gamla dammsugare och annat som de hittat. De badar, går på bio och bowlar. Man vill gärna ha varit med! Böckerna har parallelltext på romani.



Marin Salto: Badbomber och simhopp ; Camping och kurragömma ; Dansbus och kaktrubbel
Författaren är egentligen två, Karin Salmson och Marie Tomicic, och böckerna bygger på samtal efter möten med romska barn idag. Men i böckerna nämns inte att de är romer. De badar och busar i simhallen, leker kurragömma på campingen, har kalas och äter många kakor. Lite ängsliga för att hoppa från hopptornet och nervösa inför dansuppvisningen är några av dem också,  precis som vanliga barn. Men illustratören Marcus Gunnar Pettersson, som själv är rom, har gjort detaljrika och levande bilder till.

 

Gunilla Lundgren och Le Glaténge Pen Club (De romska barnens skrivarklubb): Daniels dag ; Glad påsk!

Här firas två högtider. Först pojken Daniels födelsedag. Den börjar som vanligt med lek på dagis men därhemma väntar släkten med stort kalas! Glad påsk! Riktar sig till småbarn. Där får vi följa Isabelle, vad hon kan, vad hon har (stor släkt över hela världen) och hur det är att vänta på något gott. De här böckerna har också parallelletext på romani.


Det var en gång som inte var – romska sagor 

En samling sagor som har berättats i generationer för romska barn över hela världen. Egentligen är de inte så annorlunda än våra folksagor och kan glädja alla med humor, äventyr, påhittighet och kärlek.


Romer är ett folk som har sitt ursprung i Indien. Nu bor de över hela världen. I Sverige har romer bott i flera hundra år. Romernas språk talas i flera olika länder och det finns flera dialekter. Det kallas för romani chib/šib som betyder "romskt språk" men även för romani, romanes och romska. Romani chib/šib är ett av Sveriges fem nationella minoritetsspråk. Hos oss finns fem varianter: arli, kale, kelderas, lovari och resanderomani .

Romer har också en egen flagga och en egen nationaldag. Det innebär att romer som bor i Sverige kan fira både romernas nationaldag, som är den 8 april, och Sveriges nationaldag, som är den 6 juni.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar