måndag 1 mars 2021

Snabbläst

Nypon förlag är specialiserade på lättlästa böcker. Alla barn och unga måste lära sig läsa. Deras manifest lyder:

"Genom att läsa utvecklar vi vårt språk. Med språkets hjälp kan vi sätta ord på våra tankar och känslor. Därmed kan vi göra vår röst hörd och bli aktiva medborgare i ett demokratiskt samhälle.

Att läsa böcker ger inte bara ett språk, vi får också möjlighet att ta del av andra människors tankar och känslor. På så sätt får vi en ökad förståelse för dem som finns omkring oss. Genom att läsa blir vi helt enkelt klokare och mer toleranta.

Lättläst handlar om mer är böcker - det är en fråga om demokrati."

Hos oss åå biblioteket hittar du en avdelning som vi kallar Snabbläst som innehåller lättlästa böcker för lite äldre barn och ungdomar. De har mindre med text per sida och kortare meningar. Trots det är de här författarna extra bra på att skriva engagerande och spännande!

Där hittar du bland andra:

Per Berg: Barnen med vita ögon
En skräckhistoria om Kim som hatar matte och istället låser in sig på toaletten under lektionen. Plötsligt slocknar ljuset och det knackar på dörren till båset. Igen och igen, tills han öppnar...







Helena Dahlgren: Bleke Karl
Bella dras till allt som är läskigt. Just nu ligger en inspelning på  YouTube där någon påstås ha filmat ett riktigt spöke. Det sägs också att om man se den tre gånger så kommer man att bli galen. Linnea är hemma hos Bella när de ser klippet tillsammans. Hon har inte velat säga det till Bella tidigare men hon brukar ha svårt att sova efter att de har sett på otäcka klipp. Nu önskar hon att hon hade vågat säga det...

Moa Eriksson Sandberg: Svarta hål
En fin vänskap växer fram mellan två lite udda personer i en klass, Bilal som är pluggig och som vill bli ingenjör och bygga rymdraketer och Zara som är punkig och spelar i ett band. Om jag är ett ufo är du en alien...







Mårten Melin: Inte ens döden
Första veckan efter sommarlovet är värmen olidlig. Efter fredagens sista lektion är det bara en sak som gäller. Bada i havet! Oliver ska bara hem och gå ut med hunden först. Han ska sedan träffa Leo på det vanliga stället vid klipporna. Ännu vet de inte vad som kommer att hända dem.






Elin Säfström: De magiska stavarna
Ellen har alltid känt sig annorlunda, som att hon inte hör hemma i sin vardag. Det visar sig att hon har rätt. Hennes mamma är inte hennes riktiga mamma. Hon hör till en släkt av ljushäxor som måste bekämpa mörkerhäxorna. När hon fyller sexton vaknar hennes krafter. Det här är första delen i en serie.






Mia Öström: Det grå skåpet
Elias mamma tycker om gamla saker och möbler. Det senaste hon kommer hem med är ett slitet skåp som är tvåhundra år och som ska stå i köket. Men det är något märkligt med skåpet. Det drar ifrån det och det låter konstigt ibland, som av röster. Och fast det stänger dörrarna står de snart på glänt igen. De har ingen aning om vad det är som de har släppt in i sin lägenhet.



Och för lite äldre läsare:

Jali Madi Susso: Som en gathund
Liam har gått ut skolan men har inga planer på att börja jobba. Tillsammans med en kompis säljer han gräs i förorten där de bor men kompisen vill tjäna mer och bli rik, köpa en dyr bil, fina kläder, en guldklocka. Med det ska de får respekt och snygga brudar. Därför växlar de upp till kokain och det är ett helt annat spel, särskilt om man inte håller sig till reglerna. Liam är osäker på om han ska hänga på. Hans flickvän Alima skulle inte gilla det. Och hans pappa säger redan att han hänger i kvarteret som en gathund istället för att göra något vettigt. men pengarna lockar. Författaren ville skriva boken därför att vara kriminell har blivit en trend bland ungdomar. Det framstår som häftigt i sociala medier och i musik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar