fredag 16 april 2021

Annelie Drewsen: Prinsen av Port de la Chapelle

 

Det här är en berättelse om en ensamkommande asylsökande ung kille som flytt från Iran för att skapa sig ett nytt liv.

När berättelsen börjar så har Salar precis lämnat Karin och Albin, personer som han bott hos i tre år och som blivit hans nya familj i Sverige. Han har lärt sig språket, gått i skola och börjat se en framtid. Men sedan får han sitt tredje avslag på asylansökan och ser ingen utväg än att fly från Sverige. Han tänker hela tiden på det han lämnat, Karin och Albin och hans vänner och känner en sorg och förtvivlan över att det liv han byggt upp inte längre finns. Han är hungrig, trött, smutsig och framförallt rädd över vad som kan hända om han inte är försiktig.

Han hamnar i Frankrike och träffar Nahib i ett tältläger där många andra överlever i väntan på asyl. Nahib hjälper honom med myndighetskontakter och lär honom franska. En ny vänskap spirar bland råttor, hunger och polisrazzior.

En mycket stark berättelse om allas önskan om ett värdigt och tryggt liv - oavsett vem och vad man är.

"Prinsen av Porte de la Chapelle är en fiktiv berättelse som bygger på verkliga omständigheter. Annelie Drewsen har gjort omfattande research och intervjuat ungdomar som lever på gatan i Paris - många av dem med starka band till Sverige."



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar