tisdag 6 april 2021

Lindsay J Sedgwick: Monstret på vinden (Vargis)

Libby är i samma situation Harry Potter i sin kusins hem. Hennes styvmor är elak och ogillar henne och styvbrodern Rex försöker göra livet så surt för henne som han kan. Både hemma och i skolan. Vad Libbys far är för en, är en gåta. Han är uppfinnare, alltid frånvarande i tanken och instämmer alltid med sin fru utan att tänka efter. Han tar heller inte Libby i försvar. Han har för fullt upp i sin verkstad.

Libby behöver stöd från annat håll. Då dyker Vargis upp i hennes rum på vinden. Under hela hennes tid med styvmodern och Rex så har de skrämt henne med att stora stygga vargen ska komma. Men Vargis är varken varg eller elak. Han är en vargis med lila päls och kan ändra storlek från enormt stor till liten som en fluga. Naturligtvis lik en varg men ändå en vargis, det är en viktig skillnad.

Vargis följer gärna med till skolan, som en liten boll i hennes skolväska. Problemet är att han inte kan låta bli att växa när han blir upprörd för Libbys del och att han pruttar stinkbomber om han äter något sött vilket kan avslöja honom. Eller att han tröttnar på att stanna i väskan. Libby har fullt sjå att hålla Vargis hemlig men äntligen börjar det hända något i hennes liv och hon klarar allt bättre av att stå emot Rex och hans elaka kompisar. Med hjälp av Vargis och en ny elev på skolan som blir hennes vän, Nazim, kan de ta itu med mobbning och orättvisor.

Boken om Vargis är rolig och charmig och upprörande. Man vill verkligen att Libby ska få vinna till slut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar