måndag 12 april 2021

Malin Eriksson Sjögärd: Kattvännen

 

Den här berättelsen är inspirerad av vår folktros mest älskade väsen - tomtarna.

Det är sommarlov och Lo ska tillbringa det med sin mamma och hens nya kille ute på landet. De ska rusta upp och göra iordning en gammal byskola för att sedan öppna och driva ett pensionat. Lo är inte glad över detta och när det visar sig att de inte är speciellt välkomna i byn får Lo vatten på sin kvarn - hen vill hem! Då träffar hen en underlig människa, den kortvuxne Ove, som pratar sällsamt och har en förkärlek för djur, speciellt katter. Han berättar saker för Lo som hen har svårt att förstå.

Snart börjar underliga saker hända. Vattnet blir till sörja i huset och skrämmer bort de första gästerna. Vill någon sabotera? En politikers hus brinner ner och man misstänker mordbrand. Var det för att politikern bestämde att skolan skulle läggas ner? Tillsammans med Ove börjar Lo nysta i det mystiska sker och Lo börjar förstå varför allt händer.

En spännande bok som också handlar om relationen mellan förälder och barn och hur det kan kännas när en tredje part kommer in i bilden. Och så kärleken till djur förstås. Intressant är också att det i berättelsen inte finns några ledtrådar kring vilket kön Lo har, vilket öppnar för läsarens tolkningar. Mycket bra!

Fina och detaljrika bilder av Lina Blixt. Lärarhandledning till boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar