tisdag 18 maj 2021

Hanna de Canesie: Skiter i

Det här är en mörk och dramatisk bok som jag hade svårt att sluta läsa. 

Mira kämpar med sitt liv. Hon har blivit aggressiv och utåtagerande, kommer i slagsmål och hamnar på kant med allt och alla. Också dem hon älskar. Med lillebror Jonathan, som har downs syndrom och som är så snäll och sårbar. Och med bästa kompisarna Em och Jasmina som undrar hur det är med henne, de känner inte igen henne. 

Vad ingen vet är att de har svårt med att få ekonomin att gå ihop hemma. Mamma söker jobb utan resultat och blir ständigt nedslagen och hamnar på soffan. Men det värsta är att hon inte kan lämna mannen som misshandlar henne. Ena dagen kastas han ut för att nästa stå i farstun igen och lova bot och bättring. Men ingenting blir bättre. Han håller mamman med järnhand och är otrevlig och hotfull mot både Mira och Jonathan, som hon känner att hon måste skydda.

När hon får erbjudande om att sälja droger tänker hon att hon kanske kan hjälpa mamma med pengar så att hon kan göra sig fri från mannen men det gör situationen bara värre. Hon dras nedåt i en spiral av lögner, hot, våld och skam. Någon måste hjälpa Mira. Ingen förtjänar att ha det så här men hur når man fram till någon som har stängt sig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar