tisdag 15 juni 2021

Åsa Rosén: Kristallgrottan (Viskornas dal 2)

Kristallgrottan är andra delen i den mycket spännande fantasyserien Viskornas dal som utspelar sig mellan människor och mytiska väsen i Tornedalen, längst upp i norra Sverige på gränsen till Finland. Det är bara Torne älv emellan.

Iza, hennes tvillingbror Enok och deras föräldrar flyttade i början av den första delen, Väktarinnan, från Stockholm till en liten by i Tornedalen. De har ärvt mormors gamla stuga och det är också hennes mammas hemtrakter. Här hoppas de kunna leva ett lugnare liv.

Planen är att bygga ett nytt, stort hus på mormors tomt men då blir Iza uppsökt av viskor, ett människoliknande släkte med övernaturliga förmågor som har levt sida vid sida med människorna sedan lång tid. Bygget måste stoppas! Marken är helig, där går en av viskornas urgamla vandringsvägar och de bor i grottorna under marken som riskerar att rasa om man borrar. De kastar en besvärjelse på Izas pappa som gör honom så sjuk att han nästan dör. Iza får veta att hon har ärvt rollen som viskornas väktarinna från sin mormor. Den dag hon fyller arton ska hon vara fullärd och hittat sin egen speciella förmåga.

Men redan till sommaren, kring ett år efter flytten, så är det dags för henne att träda in i rollen som väktarinna igen. Iza har ärvt skogen omkring där de bor från sin mormor, viskornas skog, men oturligt nog råkar en av byns otrevligaste män hitta en stor bergskristall i skogen. Den kommer från viskornas grottor. Bergskristall kan man använda till mycket. Skulle man öppna upp för gruvbrytning så skulle både Iza och byggden bli rika och det skulle skapa många nya jobbtillfällen, vilket verkligen behövs. Iza kämpar emot men det känns som att alla i trakten är för en gruvindustri och trots att det är hon som äger marken så får man tillåtelse från staten att göra en borrning på prov. Iza känner sig maktlös och kallar på skrindviskorna, ett "systerfolk" som bor i norr och som är betydligt mer aggressiva och farliga än de fredliga viskorna.

På samma sätt hamnar Iza mitt emellan i kärleken. Den otroligt trevlige, charmige och snygge Tom uppvaktar henne, hon tror knappt att det är sant, men hon kan inte glömma skrindviskornas ledare Varkjaur vars halsband hon bär efter deras möte i vintras.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar