torsdag 5 augusti 2021

Emma Askling: Hajpen

Leas bästis Ayla har börjat hänga med en annan tjej i klassen, Elsa. Hon har blivit annorlunda mot Lea. Droppen faller när hon dessutom hoppar av innebandy-turneringen mot andra skolor om bara några dar, och Ayla behövs verkligen. Nu sviker hon laget men verkar inte bry sig. Elsa tycker att det är mycket mer spännande att driva runt och kolla in alla killar än att spela själva.

Leas pappa kommer med synpunkter på ungdomen som bara sitter med huvudet i mobilen. Han berättar att han på sin tid gjorde en tidning med en kompis. Lea och Affe, granne och bästa vän (nu när Ayla har svikit) får en idé. De kan skriva om vad som händer i skolan men helt anonymt. Smyglyssna på elever om vad som är på gång och hur man är en bra vän, med exempel på motsatsen. Absolut utan att hänga ut någon, men utan namn nämnda. Och så skvaller (sanningar naturligtvis). Vem kan motstå det? 

De får en idé, tänk om de skulle börja sprida ryktet om tidningen en tid innan? Göra en "hajp" så att alla blir nyfikna och förväntansfulla? Och de lyckas, snart pratar alla i olika klasser om den nya skoltidningen. Det gäller att fortsätta vara hemliga men hålla ögon och  öron öppna.

Emma Askling är en av de främsta författarna just nu på att skildra livet i mellanstadiet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar