fredag 27 augusti 2021

Jean-Claude Mourlevat: Jefferson

I bokvärlden där igelkottmannen Jefferson bor finns dels länder med människor där det finns husdjur, tamboskap och vilda djur men det finns också länder med djur som är som människor. De går på två ben, bär kläder och bor i hus och lägenheter, de har olika yrken och reser till människoländer på semester. De är också lite större än vanliga djur. Igelkotten Jefferson t ex är 72 cm. Mourlevat har skapat ett underbart samhälle där varje djur gör skäl för sig. Men det här är en mordhistoria.

När Jefferson ska klippa sig så finner han sin frisör, grävlingen Edgar, på golvet med en kniv i bröstet, mördad. Jefferson blir sedd när han står böjd över liket och anklagad för mordet. I desperation håller han sig hemifrån, gömd i skogen, med hjälp av sin bäste vän Gilbert. Vittnet är en heltokig, hysterisk gammal  getkvinna som sprider de värsta lögner om att Jefferson skulle ha lett brett mot henne och velat döda henne också. Läget ser inte bra ut.

Men Jefferson tror sig veta vilka mördarna är! På väg till frisören blev han nästan påkörd av ett par människor i en bil som körde så snabbt och slarvigt att han fick hoppa i diket. Tillsammans med Gilbert bestämmer de sig för att rentvå Jefferson och hitta mördarna och motivet på egen hand. De klär ut sig och börjar nysta i vad som hänt och varför. Det visar sig att Edgar inte var den alla trodde. Han levde ett hemligt liv som tar dem till människornas närmaste storstad.

Författaren, som fått Astrid Lindgrens bokpris, skriver varmt, levande och humoristiskt i denna bok som mycket väl kan läsas av vuxna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar