torsdag 23 september 2021

Linda Åkerström: Dödsdansen (Bloksberg 1)

Det finns en låt som heter Hårgalåten. Sägnen säger att det kom en fiolspelare till en dans på lördagsnatten i Hårga som trollband dansarna så att de inte kunde sluta dansa. Dansen fortsatte upp på berget tills de dansade ihjäl sig och det bara var skelett kvar. Det sägs att fiolspelaren var djävulen själv.

Samma sak är på väg att hända på midsommarafton i Ytterby, bara det att de dansande ungdomarna inte dör utan försvinner med spelmannen. Heddy är den enda som verkar opåverkad av melodin, även om hon får kämpa för att inte springa dit och dras med. Istället ser hon hur de dansande följer efter på led, upp på berget Båltinder och vidare bort. Däribland hennes bästa vän Rachel. Heddy är enda vittnet. Vem ska tro henne? Det här kommer att bli en stor sak av.

Heddy har alltid känt sig annorlunda. Hon dras till skogen, också om natten, och spelar själv på sin fiol ute i naturen. Hon har också en underlig förmåga att känna vad andra människor känner. Hon kände skräcken hos de dansande. Den var fruktansvärd.

Rachels vän Eli är kvar i Ytterby. Hon låg hemma med en förkylning. Heddy och hon drar inte jämt men nu när alla andra ungdomar är borta förenas de. Tillsammans ska de hitta Rachel. 

Det är inte första gången människor har försvunnit från bygden. Det finns ett område där dimman över vattnet och en myr och börjar och ingen vet var den slutar. Ingen har kommit tillbaka därifrån. Heddy och Eli anar att det kan ha något med försvinnandena nu att göra och de börjar efterforskningar om traktens historia.

De är inne på rätt spår. Det finns en parallell värld på andra sidan dimman, befolkad av olika väsen som vättar och svartalver men också människor men inte vilka som helst, utan de med magi. Sådana som man förr avrättade som häxor. Där finns det något mycket ondskefullt som väntar på att ta över makten, och för det behöver det vanliga människor. Och spelemannen kände att inte alla på dansen kom med. En kom undan, men hur? Han måste komma tillbaka för att hämta Heddy. 

Dödsdansen är första delen i den här mycket spännande fantasyserien!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar