tisdag 19 oktober 2021

Jo Salmson: Nijko och den stora hemligheten (Odjuret i borgen 1)

Jo Salmson, känd för t ex Tam, tiggarpojken, har en ny bokserie på gång med tre planerade delar. Nijko och den stora hemligheten är den första boken i serien Odjuret i borgen. 

I staden där Nijko bor finns en borg med ett högt torn. Det sägs att det bor ett odjur där och husen närmast är öde och förfallna. Ingen vågar bo där. Trots att ingen har sett odjuret på mycket länge så varnar man ofta alla stadens barn för det. Men det finns en fråga som de vuxna inte svarar på. 

Vartannat år, på Offerdagen samlas alla människor utanför borgens tunga port. De kommer för att se offerbarnens parad. Efteråt blir det fest. Barnen i paraden står på tröskeln till att bli vuxna, de är femton eller sexton år. De ska bära med sig vackra gåvor som ska skänkas till odjuret. Sen är de med om ett prov. Klarar de det räknas de som vuxna. De får ett smycke runt halsen som bevis och så slutar de skolan för att ta en lärlingsplats. I år går Nijkos syster Ihna med i paraden. Hon hoppas på att få bli lärling hos vävarna. Men när hon kommer tillbaka är hon inte glad. Inte deras pappa heller. Alla andra firar ju och Nijko förstår ingenting. Hon har blivit utvald.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar