fredag 5 november 2021

Kerstin Lundberg Hahn: Tankeläsarna (Rymlingarna 1)

Tvillingarna Alba och Elio bor med sin styvfar i en gruvby där de flesta arbetar i gruvan. Deras pappa dog för länge sedan i ett gruvras och deras mamma gick bort i barnsäng för ett år sedan. Varken mor eller bebis gick att rädda. Deras styvfar Dunker visar tydligt att han inte tycker om dem. Särskilt inte Elio som är född med en inte helt utvecklad kropp. Hans armar och ben är små stumpar. Men han är riktigt duktig i köket. Tack vara ett system med rep som han kan dra i så når han det mesta. 

En dag kommer ett brev adresserat till deras mamma. Eftersom de inte kan läsa så blir det Dunker som tar hand om brevet. De förstår snart att han ljuger om vad det står och att det måste vara något speciellt. Alba smyger efter honom en kväll när han går till byns ölstuga där hon råkar höra honom säga att Elio ska skickas till ett hem för barn med funktionsvariationer, men Alba råkar veta att det är känt för att inte vara något bra ställe. De måste rymma. 

Nästa dag går Alba till Hulta för att sälja sina snidade slevar och annat som hon täljt. Hon är riktigt duktig. I Hulta får hon se att en cirkus slagit läger där. Hon lär känna en pojke därifrån som gör reklam för kvällens föreställning. En idé föds i hennes huvud. Tänk om de skulle kunna rymma med cirkusen? När hon kommer hem på kvällen och Dunker som vanligt tagit alla pengar så överraskas hon av att han plötsligt stänger in henne i potatiskällaren och Elio i vedlåren. Vad tänker Dunker göra med dem?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar