lördag 23 april 2022

Nya bilderböcker i april


Småpiggor i farten av Lena och Olof Landström
En mysig bok om charmiga små insekter. Nyckelpigan Piggan har en trädgård med mogna bär som ska plockas och får leta efter småsuggorna för att få hjälp. De sätter igång med att plocka krusbär. Då kommer plötsligt piggsyster med alla sina sju småpiggor och det blir slut på lugnet i trädgården.


Azins längtan av Peimaneh Mollazehi och Lotta Geffenblad
Azin är en liten fågel som bor i en stad i uppe i ett träd med många andra fåglar men ingen får flyga. Det har ugglan bestämt och han är chef över stan. Blir man påkommen hamnar man i fängelse. Men det rycker i lilla Azins vingar. Särskilt efter att hon och kompisen Salman har tittat i en förbjuden bok med bilder på fåglar som flyger fritt. Varför kan de inte få flyga? En kväll uppe i trädet får de syn på något i luften. Är det inte ugglan själv som kommer flygande, minsann! Snabbt tar de ett foto...



En noshörning som husdjur av Julia Groth
Det finns så många fina och spännande djur i världen så det är svårt att välja. Mamma säger nej till noshörning, giraff, blåval, tiger och krokodil trots bra argument för. Det slutar med att mamma och pappa kommer med en överraskning...



Larson flyttar hemifrån av Stefan Casta och Anna Lagerström
Tuppen Larson går upp med solen och väcker hönorna med ett kuckeliku men hönorna har tröttnat på att vakna tidigt. De vill ha sovmorgon! De tvingar Larsson att flytta ut. Men efter att hönorna dansat till mellolåtar hela natten och sovit bort halva dagen så börjar det kännas tomt. Inga ägg blir det heller. Men var är Larson? Faktum är att när de väl saknar honom så har han funnit sig tillrätta och lever semesterliv någon annanstans och kanske inte alls vill tillbaka? 



Galet många bonusföräldrar av Kim Fupz Aakeson och Signe Kjaer
Tänk dig att det plötsligt står en främmande tant i badrummet. Japp, säger mamma, hon är din nya bonusmamma säger pappa och gäspar. Amalia har hört talas om bonusmammor och bonuspappor men hade ingen aning om att de kunde vara så många. En strid ström av nya vuxna flyttar in och Amalia blir alldeles tagen. Det är ständiga bråk om kvällsmaten och om vilka godnattsagor som är de bästa. Det tar aldrig slut. Till slut stänger Amalia in sig på toaletten. Hon måste säga ifrån. Det slutar med att hon får bo hos pappa med bonusmamma och hos mamma med en annan bonusmamma och allt blir frid och fröjd.
Det är en rolig skildring utifrån barnets perspektiv.



En hunddag av Sara Gimbergsson
En rolig bok om när hunden gick ut med Ebbe efter att hunden först druckit sitt te. Tokigt om ombytta roller.



Våra stadsdjur av Nils Andersson och  Erik Svetoft
Staden är full av djur som poppar upp överallt på varje sida, ett myller av djur på olika ställen och i olika situationer, beskrivna på rim med humor. Fantastiskt detaljerade illustrationer ger mycket att titta efter. En bok att läsa om många gånger!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar