tisdag 14 februari 2023

Nya småbarns- och bilderböcker i februari

 


Titta Lilla av Matilda Ruta
Följ med under en hel dag då bebisen Lilla ska äta, leka, mysa och akta sig innan det är dags att sova igen. Det blir både grr!...gr...gröt och ba?...ba...bajs, katter och varma koppar. Allt i starka klara färger och tydliga bilder.



Hoppsan, Bobo av Maya Jönsson
I den första boken om Bobo är det en kall och snöig vinterdag. Bobo packar väskan och går ut i kylan för att hämta vänner, åka kälke (hoppsan! Vi välte!), fika, bygga snögubbe, åka skridskor och mycket annat tills vännerna fryser och det är dags att gå hem igen.




Alla tre snorar av Maria Nilsson Thore
Alla tre snorar Vad passar bättre att läsa i förkylningstider än Maria Nilsson Thores nya bok? Alla tre snorar är lyhört och roligt för de minsta om de tre vännerna på förskolan Ärtan.



Arg av Lotta Olsson och Emma Adbåge
Vi har tidigare fått läsa Ledsen, Glad och Rädd så nu är det dags för Arg, också det en viktig känsla att prata om. Här på rim med illustrationer som förstärker förståelsen. Barnet bygger men högsta tornet rasar och "Hela jag är arg. En vulkan, en varg! Ylar vargen? Ja, det kan den! Biter läppen. Knyter handen." Men efter utbrottet byggs det igen och det blir bra!



Småspråkarnas babytecken av Maria Strutz, Andrea Wallenberg
Det är jättebra för språkutvecklingen att använda babytecken som stöd till talet. Den här boken visar de viktigaste tecknen på ett enkelt och lekfullt sätt. Testa tecken! 



Stopp! av Marta Altés
Familjens lilla hund vill fäldigt gärna var en duktig vovve och tycker själv att han lyckas riktigt bra med det, lyckligt omedveten om vad han egentligen ställer till med. Lite text men mycket humor.


Polistjuven av Marianne Gretteberg Engedal
Efter den populära Korvtjuven kommer nu Polistjuven. Här blir stort drama när klassen ska åka på läger och Kjell upptäcker att den nya polisflickan Perit gör allt för att ta hans bästa vän Korv-Per ifrån honom! En ganska avancerad historia som passar från fem år och uppåt.



De tre bockarna Bruse av Mac Barnett och Jon Klassen
De tre bockarna Bruse är här igen men den här gången så berättas sagan utifrån trollets perspektiv. Det sitter och svälter och har det tråkigt under sin bro och drömmer om att få äta härlig bock bräserad i sitt fett, musselsoppa fast på bock och annat. Man tycker riktigt synd om honom. Välbekant saga men med ny twist och fyndiga rim!

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar