torsdag 30 mars 2023

Nya småbarns- och bilderböcker i mars

 


En ny pekbok av Helena Davidsson Neppelberg i starka färger där vi möter skogens djur, ett per uppslag, med kort text: Älgen tuggar. Myran jobbar. Räven smyger. Jag spanar!

 

Två fina småbarnsböcker av Julia Wiberg och Hanna Granlund om djur och natur med korta men roliga texter. I Hej till allt i skogen prasslas det i löven, klättras på stenen, hoppas det i pölen medan stigen leder vidare. I Hej till alla djuren hälsar barnet på djuren i skogen. Det vinkar till haren, ser olika djur och lyfter på stenen för att se vad som finns där under. Fina färger och könsneutralt barn.



I Vad säger krokodilen? - en dag på stranden får vi följa med på just detta. "Godmorgon, säger solen. Kras kras, säger skorpan. Nu sticker vi, säger pappa. Ring, ring, säger ringklockan" Och så cyklar de till stranden. Det blir ett lite äventyr och det är gott om ljudillustrerande ord som gör läsningen lekfull.

 

Den här bilderboken är tillägnad dem som alltid finns där i bakgrunden. Som en mormor kanske? Men mormor är alldeles hopplöst bra på att försvinna hela tiden. Hon är lite som en av sina kameleonter som passar in överallt. När barnet kommer får det leta sig igenom hennes stora och spännande hus bland både djur och växter och följa de olika ljuden av mormor. Fina illustrationer med många detaljer.


Janosh har gjort sig ett namn inom barnbokshistorien med bl a böckerna om Lilla Björn och Lilla Tiger och Jag gör dig frisk, sa Lilla Björn har kommit i ny upplaga. En dag kan Lilla Tiger inte gå, han ramlar omkull på marken, han känner sig så sjuk. Då kommer Lilla Björn och bär med sig honom hem, plåstrar om och lägger bandage på alla ställen där det gör ont (överallt!), bäddar ner i soffan och lagar god soppa med hallon till efterrätt. Men det räcker inte, man behöver besök när man är sjuk. Och presenter för uppmuntran. Men det räcker inte heller. Det får bli ett besök till det spännande djursjukhuset! Sen får Lilla Tiger lova Lilla Björn att det är Lilla Björns tur att bli sjuk nästa gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar