onsdag 5 april 2023

Nya småbarns- och bilderböcker i april


Mysig bok för de minsta om att mysas. Alla vill mysa mig!


Ja, vad gör djuren i staden? Visste ni att duvor åker tunnelbana? Och att det lurar rävar mitt i staden om nätterna? Det finns också en mer berättande variant av boken för de lite äldre barnen.


Doris ställer till med kalas! Gästerna kommer en efter en, katten, björnen, räven och till sist fjärilen som tycker att blommorna är godare än tårtan. Vilket charmigt och lyckat kalas!


Följ med på ett äventyr då djuren rymmer! Använd handen för att få dem tillbaka igen. Spännande och roligt för de yngsta.


Barnet leker med sina bilar överallt. De köar för glass. De blir sjuka och behöver bäddas ner och få medicin. De kör över hela mammas kropp. De gömmer sig i skåpet, under mattan och baktill i pappas byxor. Bilarna hänger med hela dagen lång. 


Snurran hjälper polisen har kommit i ny upplaga! Den busiga kattungen Snurran är kaxigast i kvarteret men har också ett hjärta av guld. Hon vill gärna hjälpa till och en dag hittar hon en myra som inte hittar hem. De går till polisen men de har inte tid med att hjälpa pissmyror till rätta. Då får minsann Snurran själv ta itu med det polisen inte vill göra. Och deras vägar korsas igen och igen. Tokigt och roligt!


Vide önskar sig ett husdjur men det kommer inte på tal. Han ger sig iväg ut i skogen och frågar de vilda djuren han möter om de vill komma hem och bo hos honom men det vill de inte. De vill vara fria. Inte förrän han möter en katt. Katten behöver ett krypin men vill heller inte vara husdjur, men Vide får gärna bli dess människa. Så slutar det med att katten flyttar in hon Vide. Texten är skriven på flytande rim och lämpar sig fint för högläsning.

En stor och stökig elefantfamilj i tre generationer beger sig iväg för att hälsa på en annan familj men en efter en fastnar de i alla i olika distraktioner på vägen. Till sist är det bara mamman som kommer fram utan att ha märkt att de andra droppat av. På vägen tillbaka räknas alla in igen men alla blir så ledsna när de upptäckter att de inte kommer att få träffa den andra familjen så det är bara att ge sig iväg igen. En mycket trevlig räknesaga!

Kattpromenaden handlar om två olika promenader. Under den ena bestämmer barnet, under den andra är det kattens tur. När barnet bestämmer blir det tråkigt för katten. De kommer ifrån varandra och barnet blir oroligt och ledset. När katten får bestämma blir det spännande för båda. Katten tar sig tid att undersöka vad som finns på vägen och sen går de rakt in i skogen och får bland annat uppleva en makalös stjärnhimmel tillsammans. 

Frejas familj har sommarlov i stugan vid vattnet. I stenröset nära huset ser syskonen en orm. Det är en huggorm och mamma vill absolut inte ha en sådan i närheten av lillebror. Pappa säger att han ska fånga in den i en hink och släppa ut den långt bort men det går inte så bra. Ormen är slingrig och hal och full av liv tills pappa helt enkelt tröttnar och dödar den till Frejas stora förskräckelse. Hennes pappa är en mördare! Ska hon någonsin kunna förlåta honom? Pappan blir förvånad, han tyckte ju egentligen inte om att ha ihjäl ormen. Han får inte vara med på begravningen. Glass duger inte heller som försoning. Det får ta lite tid men så pratar de ut under en tur med roddbåten och det känns bättre, trots att pappa fortfarande är en ormmördare så kan Freja tycka om honom igen. Stora, fina färgbilder i varma toner och mycket att titta på.

 

 
Ljusligheter - poesi som skiner! Fina dikter om allt möjligt här i livet. Om naturen, om vädret, kramar, om ilskan som är ett lasersvärd, om fartkameran som fotar mamma när hon kör för fort :) Allt som barnet kan känna igen sig. I mitten är en egen sektion med hemliga sidor som handlar om det som är otäckt. Bra rim, roliga att läsa högt. En bok för alla och en favorit!


Många vuxna minns hur det var att vara barn. Många barn funderar på hur det är att vara vuxen. Det är en uttömmande bok med korta texter och roliga illustrationer om det som hör de vuxna till. Om kroppen som växer och förändras, om pengar, att arbeta, frihet och ansvar, regler, familj, mat, sömn, känslor och mycket, mycket mer, skildrat med humor. Ett lätt sätt att förstå lite mer av världen som vuxen. Rekommenderas alla nyfikna barn från ca 5 år.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar