torsdag 15 juni 2023

Nya småbarns- och bilderböcker i juni


Flickans fågel av Stefan Casta och Marion Jacklin
En flicka väcks på morgonen av musik, drömska toner som hon inte förstår varifrån de kommer. Efter det blir inget sig likt. Stefan Casta och Marion Jaklin har skapat en poetisk och drömlik bilderbok med fantastiska illustrationer i akvarell. Rävar, änglar och fåglar börjar ta plats i staden och flickan förstår att det är nu förändringen börjar. Äntligen är det någon som säger ifrån. Det är vackert och spännande.


Det går åt ganska mycket tejp av Anna Lindholm och Josephine Ekdahl
Elis tycker om att vara hemma och bygga saker av gamla kartonger. Senaste projektet är ett jättestort slott. Det bubblar i hela kroppen när han klipper och tejpar. När han blir bjuden på kalas blir han inte glad. Han vet att det är många bjudna, också såna han inte känner och att de kommer att leka ballongleken. Då ska man smälla ballonger och det är ett ljud som Elis inte tycker om. Han gillar små kalas med mindre spring och stök. Men han är beredd, när det är dags för ballongleken tar han fram sina hörselkåpor och får tyvärr precis den uppmärksamhet han inte vill ha. Det är en fin och tankeväckande bok om att vara högkänslig och att vi alla är olika.



Glasskön av Nina Blychert
Sture ska köpa glass för sin veckopeng men han är verkligen usel på att stå i kö. Hela tiden distraheras han av olika saker, små som stora, och när han koncentrerar sig på kön igen så har han hamnat sist, igen. När han äntligen kommer fram så ska glasskiosken stänga. Sture börjar gråta men då händer något riktigt fint!



I mitt lilla hus av Anna Höglund
I Tures hus är allt både bättre och roligare än hemma. Där får han pommes frites istället för sushi. Storebrorsorna, som säger att han är i vägen när de spelar tv-spel, får höra att hos Ture i Tures lilla hus finns mycket roligare spel. Det ena är mer fantastiskt än det andra hos Ture och det ser man under flikarna. Där finns både godismaskiner och exotiska djur. Det lilla barnet som kanske ofta känner sig i de störres underläge lever ut sin fantasi. Det är spännande att lyfta på fliken.



Boken om Sailor och Pekka av Jockum Nordström
Konstnären Jockum Nordström har under årens lopp gjort fem böcker för barn med smak av vuxenlivets realism, men ingenting farligt, mera roligt. Man kan nu njuta av dem i samlingsvolym. Sailor är en gammal sjöbuse och Pekka är hans kloka hund som kan prata. Här både röks det, skjuts med revolver och Sailor gör besök både hos tatueraren och på en bar. Bilderna är konstnärligt ful-snygga.




Måsen av Hanna Albrektson
Måsen i stan känner sig inte hemma där. En liten svala som tycker han ser dyster ut säger till honom att hänga med söderut när det blir höst. Så blir det. Måsen vågar om de gör det tillsammans.  De flyger länge, genom natt och dag tills de når ett paradis med massor av olika fåglar. Slutklämmen blir att han inte följer med svalorna tillbaka. Han har fått ett nytt hemma. Varje uppslag är en hel bild i fina färger.



Bebbe plaskar av Mervi Lindman
Böckerna om Bebbe är populära. Kanske för att de är underfundiga och trevligt illustrerade. Här ska det vattnas jordgubbar. På vägen dit ser Bebbe (alltid i sällskap av kanin) en trött blomma som också behöver vatten. Det går så bra så nu vill Bebbe vattna allt han ser. Katten behöver räddas från hans iver. När han väl når jordgubbsplantan är vattnet slut. Men då börjar det lägligt nog att regna! Bebbe plaskar glatt.




Nisse och Nora tittar och hittar av Emelie Andrén och Lisa Moroni
Den nya boken om Nisse och Nora är lite annorlunda än de andra. Vi får följa Nisse och Nora olika dagar under året och leta efter olika saker på sidorna, saker från stranden, kalaset, städning och vinterdagar. Lisa Moronis illustrationer är trevliga och innehåller mycket igenkänning från vardagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar