tisdag 18 juli 2023

Nya böcker för lågstadieåldern


Lokes barn - välj din väg av AEvar Pór Benediktsson
Läs inledningen, sen får du välja en av två sidor där berättelsen fortsätter. Vad som händer beror alltså på vilken sida du väljer. Efter varje kapitel erbjuds två nya vägar i historien. Du kan också gå tillbaka och välja andra vägar. Det är spännande! Världen du hamnat i är de gamla asagudarnas. Vågar du sitta barnvakt åt Lokes barn Hel (dödsgudinnan), Midgårdsormen och Fenrisulven? Eller åka med åskguden Tor i hans vagn högt upp i luften?  Eller rida på den åttafotade hästen Slepiner ända till Valhalla? En bok som väcker läslust.



Ett spöke som barnvakt av Mårten Melin och Hanna Granlund (Spöksystrar del 13)
I första boken om Spöksystrar får Nila en ny vän på väg till skolan. Hon heter Maj och sitter på muren vid kyrkogården. Maj är ett spöke men hon syns bra, bara lite kall och blek, annars är det inget man kan tro. Hon börjar tom i samma klass som Maj. Böckerna är lagom tjocka för den som vill läsa lite mer än Lättläst. I den trettonde boken ska Nila och Maj sitta barnvakt åt en femåring som är rädd för mörker och spöken. Experter som de är på spöken konstaterar de snart att det faktiskt spökar i pojkens hus. Såklart vet de vad de kan göra åt saken!



En vän till tant Iréne av Elin Johansson och Ellen Svedjeland
Lisen och Naima är bästisar och kära. De är alltid tillsammans men deras granne Irene har varit ensam sedan hennes man dog för länge, länge sedan. Det är dags att ändra på det nu. De listar olika tänkbara singlar som finns i trakten och skräddarsyr hemliga dejter med Irene, som ska passa deras yrken, smak och stil. Det blir många trevliga träffar för Irene men hur mycket de anstränger sig spirar ingen kärlekens låga. Men Irene behöver inte vara ensam så länge till, hjälp kommer från ett oväntat håll. Humoristiskt och påhittigt.

Badbus och andra roligheter av Malin Linneroth

Gillis har sommarlov och oj, vad mycket skoj han hinner med och nya saker att prova. Först var det pirrigt med framträdande på skolavslutningen, simskola, osämja med bästa kompisen som slutar bra, och så det bästa. Att få rida på en levande häst och inte bara käpphästen. Hos farmor och farfar åker de båt och fiskar kräftor tills kusinerna kommer och han inte vill åka hem. Levande och känslosamt beskrivs ett barns sommar med både med- och tillfälliga motgångar. Passar bra till högläsning. 


Världens bästa Molly och den nya skolan av Sabine Lemire

Molly har flyttat och börjar i en ny skola där hon inte känner någon. Molly är blyg och första dagen är inte lätt. Hon blir dessutom inlåst på toaletten när hon är där ensam och alla andra gått in från rasten. Ingen saknade henne. Hon saknar sin kompis Ellen. Tänk om Ellen glömmer bort henne? Tänk om hon och Liv har fredagsmys nu? Tankarna och känslorna väller fram. Alla är inte de bästa och de sämsta går ut över lillebror därhemma. Men i skolbänken bredvid sitter Lily. Hon väntar på Molly nästa rast. Hon frågar om Molly vara med och kasta boll med Liam och Bastian. Om hon vill!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar