onsdag 20 september 2023

Nya böcker för lågstadieåldern i september

 


Djurskötarna – kaniner och kusiner av Emelie Andrén & Moa Graaf
För den som liksom Minna tycker om djur är det en dröm att få gå på djurskötarkurs! Där finns hästar, kor, grisar, får, höns, getter och kaniner, som har en mer framträdande roll i den här boken som är första delen i en serie. Kaniner är Minnas favoritdjur och hon och Valle ska sköta om dem under dagen, men plötsligt är en av dem borta! Boken är rikligt illustrerad i färg och texten medelsvår.

Hemliga boken av Teresa Glad
Det är många tankar som rör sig i huvudet på en sexåring och Teresa funderar på mycket. Mest försöker hon förstå vuxna som beter sig ganska konstigt och så finns det många krångliga regler som ingen förstår. Tillexempel måste man gå på balett och vara med på lekar trots att man inte vill. Eller bära stolar på rätt sätt för det finns tydligen ett fel sätt. Sen finns det ju mycket att vara rädd för också. Storsamling på lekskolan, fritidspersonal som sjunger för högt och tvättmaskinen som snart kommer att explodera. Mormor har också en läkarbok hemma fylld med fruktansvärda sjukdomar. Det är tur att Teresa har sin bästis Torbjörn och katten Knatten som alltid löper. Det här är en varm och humoristisk berättelse. 


Sommarvänner av Gabi Frödén
Gabi Frödén har skrivit flera böcker som passar mycket bra till högläsning. Den senaste handlar om Lou och hennes pappa som ska tillbringa sista semesterveckan hos farfar som bor i en liten kuststad. Lou vill helst inte lämna kompisarna i stan. Hon är rädd att hon ska få det tråkigt hos farfar men så blir det inte. Det finns mycket att göra och hon får en ny vän. Veckan blir innehållsrik och småtokigt trevlig. Fint illustrerad med färgbilder.


Ormmysteriet av Peter Lindström & Mattias Anderson (Deckarna på Uppfinnargränd 1)
Abbe och Alva har startat deckarklubb. De håller på att bygga en riktigt spännande koja att hålla till i med hjälp av grejer från deras knasige uppfinnarvän Bertil som sparar på allt möjligt. Bertil har en orm, en kungspyton som heter Snoddas och som bor i ett terrarium i hans butik, Bertils prylar och skrot. En dag är Snoddas borta. Lägligt efter att Bertil fått brev från en ormhatare och samtidigt som två besökare nyligen ägnat ormen ett särskilt intresse. Det blir Abbe och Alvas första uppdrag. Illustrationer förekommer och texten är lite svårare än medelsvår

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar