onsdag 11 oktober 2023

Nya småbarns- och bilderböcker i Oktober


Titta tittut! av Kenneth Andersson
En färgstark tittut-bok där man först ser ett hål, sen vänder på bladet för att se vem som gömde sig. Slutar spännande med ett spöke som säger buhuuuu!



Hjälpa pappa städa av Frida Naemi Persson och Sara Gimbergsson
Mycket fint detaljerat och på rim om att hjälpa till med att diska, dammsuga, torka, svabba, skaka, putsa, bära och sortera på återvinningsstationen. Allt med gott humör. Lite dramatik och tårar på slutet men det slutar bra.


Kurran och Pigan flyger drake av Lisa Moroni
Det är höst. De båda vännerna Kurran och Pigan ska flyga med sin nya drake. Plötsligt rycker vinden till och lilla Pigan trasslar in sig i snöret och följer med högt upp i luften och bort mellan träden. Kurran får leta länge innan hon till slut hittar Pigan oskadd hemma hos paddan. På vägen dit möter Kurran olika spår av Pigan som gör att det verkar som att hon blivit utsatt för många tänkbara faror. Spännande läsning i en varmt illustrerad natur i höstskrud.



Hur mår Dim? av Maria Nilsson Thore
Det är sommar, solen skiner och det är varmt. Också i skogen. Dim kämpar med att öppna en kastanj men det går inte bra. Han är svettig och irriterad och det låter hela tiden omkring honom. Luften är full av insektssurr, grävlingskrafs, ekorrtjatter och kväkande grodor. Dim till och med  fräser åt bästa vännen. Finns det ingenstans man kan få tänka i lugn och ro? Han går genom skogen och kommer till skogstjärnen där han kikar ner under ytan. Han upptäcker en helt ny och tyst (!) värld. Där böljar en hemlig skog han inte visste fanns. Det varken surrar, piper eller kvittrar. Men han saknar sin bästa vän efter ett tag. Vännen har följt efter och väntar på ett näckrosblad. Tillsammans igen efter den lilla pausen under ytan blir allt bra igen.



Blå ugglan av Lotta Geffenblad
Vännerna Stenberg och Granlund bor i en skogsglänta bland milsvida, blånande berg. De brukar sitta tillsammans och se på skymningen. Men en dag dör plötsligt Stenberg. Granlund blir förtvivlad. Det är den dagen den stora blå ugglan flyttar in. Den är så stor att den fyller hela rummet. Det här är som ni hör en bok för barn om döden och förlust av någon älskad. Poetisk i både ord och bild. Med tiden blir ugglan mindre och en dag knackar en ny vän på dörren.


Häxor går på bio av Ebba Forslund och Mari Ahokoivu
I uppföljaren till Häxor åker buss så ska de åtta häxorna gå på bio, till allas förskräckelse, för det går vilt till i salongen. Roligt och rimmat för den hågade.



Fångarna på slottet av Jonna Björnstierna
Den underbara familjen kanin har kommit till slottet där kungafamiljen bor med sitt husdjur, en stor drake. Men draken har blivit ilsken och livsfarlig. Det utlyses en tävling om vem som kan dräpa den och sagoskogens allra tappraste riddare anmäler sig. Den utspelar sig på slottet som påminner om en stor labyrint med alla möjliga farliga inslag. Men vänta nu, det där är ju inte Riddar Hartass, det är ju lillebror kanin! Hur hamnade han där och ve och fasa!




Katterna som försvann av Björn Bergenholtz
Farbrorn älskar sina katter, alla fem. Men en dag när han går ut med soporna glömmer han att stänga dörren. När han kommer in igen är alla katterna borta. Polisen kommer på studs och de letar överallt. Pär vinden, i källaren i garaget, men inga katter finns att finna. Det roliga är att läsaren kan se hur katterna dyker upp en efter en och smyger bakom poliserna utan att de märker det. Hela vägen hem.




Högst upp av Klara Persson och Charlotte Ramel
Lilla Eva tycker om att klättra. Högst upp vill hon vara. Redan som bebis svingar hon sig i gardinstången till mammornas stora förskräckelse. Och det är bara början på ett liv på hög höjd. När Eva blir stor blir hon bergsbestigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar