söndag 17 januari 2021

Annika Thor: Dit ljuset inte når

Johan bor på barnhem i en liten stad i Sverige någon gång under 1800-talets slut. Det är fattiga tider och alla barnhemsbarn tvingas arbeta på spinneri när de inte går i skolan. Han bestämmer sig för att rymma. Men alla som tidigare försökt har kommit tillbaka efter en dag eller två. Det är inte att lätt att gömma sig. Därför kommer han på att han ska klä ut sig till flicka. 

Han har inte tänkt att han ska vara flicka mer än ett par dagar men redan första kvällen lär han känna en ung skådespelerska i ett resande teatersällskap. Johan, eller Johanna, som han kallar sig får erbjudande om att bli hennes påkläderska mot mat och husrum och så blir det. 

Plötsligt lever han som i en annan värld med egen säng, god mat och efterrätter. Men om han visar vem han egentligen är så vet han ju att det blir skandal. Det kan han inte och det vill han inte. Han tar en dag i taget, tills han plötsligt blir medveten om att en man med ovänligt utseende ofta besöker föreställningarna och kikar intensivt i en liten kikare, rakt på Johan som ju inte är med på scenen men sitter bredvid. Det är ingen han känner igen från barnhemmet. Men mannen verkar känna igen honom, och det känns inte bra. Det visar sig att Johan har ett förflutet som han inte vet någonting om och att han inte hamnade på barnhem av en slump.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar