söndag 17 januari 2021

Neal Shusterman: Teslas vind (Accelerati-trilogin del 1)

Nikola Tesla, död 1943943 i New York, var en uppfinnare och maskin- och elektroingenjör. Han var en av de mest betydelsefulla bidragsgivarna till att vi fått så många prylar som går på elektricitet. 

Nick, hans pappa och lillebror har flyttat till ett hus som de har ärvt av en gammal släkting. Vinden är full av gammalt skräp, mest gamla apparater som brödrostar och gammaldags hårtorkar och sånt, från första hälften av 1900-talet. Nick ordnar en loppis för att bli av med skräpet och otroligt nog säljer han allt. För det är något konstigt som händer när han tänder en sorts konstig glödlampa på toppen av en stång, en scenbelysning kanske? Men folk blir som köpgalna av den och strömmar till från alla håll. 

Sakerna är inte vilka som helst visar det sig. De är Teslas gamla saker, som ser vanliga ut men egentligen har helt andra funktioner än vad de ser ut att ha. Inte helt ofarliga, men helt otroliga. Men det är fler som känner till dem och som vill ha dem till varje pris, som har letat efter dem i åratal och nu har de äntligen kommit fram i ljuset är det fritt fram. Nick förstår att det är viktigt att han tar tillbaka sakerna igen vilket inte visar sig helt lätt. I hälarna nafsar det mystiska och skrämmande sällskapet Accelerati.

Följs av Edisons källare och Hawkings korridor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar