fredag 15 januari 2021

Daniel Defoe: Robinson Crusoe

Berättelsen om mannen som överlever ensam på en öde ö skrevs redan 1719 av engelsmannen Daniel Defoe. Defoe var son till en ljushandlare och köpman i London. Han studerade till präst, men avbröt studierna och försökte istället slå sig fram som företagare, men utan framgång, och gjorde konkurs. Istället blev han politisk journalist. Mellan 1702-1713 satt han tom i fängelse för en upprorisk text han publicerat. Det var i fängelset han började skriva romaner. Han satt ju faktiskt i elva år!

Robinson Crusoe sägs ha inspirerats av en verklig händelse. Sjömannen Alexander Selkirk hade efter ett bråk med sin kapten blivit i landsatt på en obebodd ö 500 km utanför Chiles kust.  Det var 1704 och ön hette Isla Más A Tierra (en av Juan Fernández-öarna), men Selkirk hade ett betydligt bättre utgångsläge än Defoes Robinson. Han fick med sig både vapen och redskap, och han blev räddad ur sin isolering redan efter fyra år.

Robinson Crusoe börjar med en storm där ett skepp går i kvav och Robinson spolas upp på stranden av en öde ö. Under flera år lever han ensam och tvingas klara sig tack vare sin uppfinningsrikedom. En dag ser han fotspår i sanden. Han är inte längre ensam på ön. Är det en vän eller fiende?

På barn- och ungdomsavdelningen har vi olika lättlästa utgåvor, originalboken som finns på vuxenavdelningen är långt och snårigt.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar