fredag 15 januari 2021

Frances H. Burnett: Den hemliga trädgården

Frances Hodgson Burnett föddes 1849 i England men efter att hennes pappa förlorat alla deras pengar i dåliga investeringar så emigrerade familjen till Amerika för att söka sin lycka. Frances började själv att skriva berättelser för att kunna hjälpa familjen att få pengar och hennes första berättelse blev såld och publicerad i en tidning när hon var 18 år. Efter det skrev hon många böcker och särskilt de som handlade om barn blev mycket populära.


En rik liten flicka blir föräldralös när hennes föräldrar omkommer vid en brand. De bor i Indien som 
tidigare var en brittisk koloni och hela deras hur brinner ned. 

Flickan sätts på en båt hem till England där hon får bo hos en farbror som bor avsides i en fin herrgård långt ute på landet. Han visar sig aldrig, är oftast ute och reser och bestämmer möten med henne som han ställer in. Han är helt enkelt mycket undvikande. Varför vill han inte träffa henne?

Herrgården är mörk och dyster men full av gåtfulla ställen som hon inte får besöka, för hon får inte gå runt i huset, fast hon gör det i smyg, och hon får veta att den finns en hemlig trädgård bakom en övervuxen mur som ingen får gå in i. En dag hittar hon en överväxt dörr i muren, men den är låst. Var kan nyckeln finnas? Det värsta är nätterna, då väcks hon av hemska, hjärtskärande skrik från någonstans i huset. Det är inte bara trädgården som bär på en hemlighet.

Det hemliga trädgården är en klassiker som finns i många utgåvor och nu kommer en ny till våren på Modernista bokförlag.


Läs också En liten prinsessa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar