söndag 17 januari 2021

Jonathan Stroud: Den skrikande trappan

England har sedan länge drabbats av spöken här och där. Många är arga och livsfarliga. Därför har en hel yrkeskår av spökagenter växt fram som specialiserat sig på att förgöra spöken. Det är barn som fungerar bäst, därför att de är som mest mottagliga for att känna av och se parapsykisk aktivitet. 

Men inte alla barn utan bara de riktigt talangfulla, som Lucy, får jobb på agenturer. Lucy kommer till London för att få jobb men hon har inte sina papper i ordning och får därför inte arbete hos någon av de kända utan hos Lockwood & co, den minsta agenturen i stan. 

Efter ett uppdrag som spårat ur, där de knappt kommit undan med livet i behåll och huset det hemsökta brunnit ner, så får de inga nya uppdrag. Därför blir de mycket förvånade när de plötsligt får världens erbjudande, men de måste genast tacka ja, i så fall så ska deras skulder efter branden betalas. 

Det är en rik äldre man som vill att de ska ta sig an det mest otäcka spökhuset i England. Det har en gång varit ett kloster och där sju munkar en gång lär ha avrättats. Efter det har många dött i huset under hemska omständigheter. Det sitter en fruktansvärd ondska i väggarna. Ingen vågar vara där efter mörkrets inbrott. Andra spökagenter har försökt, men ingen har överlevt natten. Villkoren för uppdraget är urusla. Det verkar nästan som att han vill att de ska misslyckas...

Den här fantastiskt spännande och roliga serie om Lockwood & co följs av Den viskande dödskallen, Den ihåliga vålnaden, Den flammande skuggan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar