lördag 9 januari 2021

Jules Verne: En världsomsegling under havet m fl


Ett mycket stort havsodjur har siktats vid Oceanien i Stilla havet. Professor Arronax och hans betjänt seglar dit för att se vad det kan vara för något. Det ser först ut som en jättestor val som går till attack och träffar skeppet så att professorn och hans betjänt faller av och hamnar i havet. Till sin förvåning blir de räddade av valen som visar sig vara en stor undervattensbåt. De har aldrig sett eller hört talas om en sådan. 

Det är den gåtfulle kapten Nemo som har byggt den och det är han som har räddat dem samtidigt som de är dömda att bli hans fångar för resten av livet. Ubåten är hemlig och kapten Nemo har stora planer i sin personliga uppgörelse med den del av världen som tagit ifrån honom hans hemland, familj och framtidsdrömmar. Han vill hämnas. Ingen ska kunna skvallra om att han finns och vad han har för vapen. 

Den här boken skrevs redan på 1870-talet av en av författarna som uppfann Science fiction, Jules Verne, och världens första atomdrivna ubåt som sjösattes 1954 fick namn efter ubåten i boken, Nautilus. Det här är en lättläst version.

Andra böcker av Jules Verne, som skrev massor är bl a Jorden runt på åttio dagar. Phileas Fogg slår vad med sina vänner på klubben han brukar gå till om att han visst kan åka jorden runt på 80 dagar. De tror att han har blivit galen för det här är ju på 1800-talet. För att bevisa att han har rätt ger han sig iväg på resan. Det blir en hård kamp mot klockan och han och hans betjänt råkar ut för en hel del oväntade strapatser. På den tiden var det båt, tåg, häst eller elefant som gällde. Allt ser ut att gå bra men ändå verkar det som om Phileas Fogg ska förlora vadet på grund av ett enda litet misstag...

Och Kapten Grants barnKapten Grants skepp går i kvav någonstans på andra sidan jorden men de hinner kasta en flaskpost i havet med ett meddelande. Flaskposten hittas i magen på en stor haj strax utanför Skottlands kust och Kapten Grants barn får höra om händelsen. De ger sig genast iväg för att försöka hitta sin pappa som de är övertygade om fortfarande kan vara vid livet, om än mycket långt bort.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar