onsdag 3 februari 2021

Charlotta Lannebo: Astrid & Amir

Lycka är att ha eget rum! Med dörr som man kan stänga om sig. Där lugnet infinner sig fast alla andra stökar runt i huset. Med tre äldre syskon är det sällan tyst hemma hos Astrid. Äntligen kan hon få tänka ifred. 

Nästa dag är första dagen i skolan efter sommarlovet. De ska börja trean. Som vanligt väntar Maryam på att de ska gå tillsammans. De har inte träffats i sommar för de har båda varit på andra ställen. Men något har hänt med Maryam. Hon har smink, glittertop och högklackade guldsandaler! Hon har svårt att gå i dem och är inte alls lika fnissig och pladdrig som vanligt. De matchar inte alls Astrids jeansjacka och gröna basketdojor. 

När de kommer fram till skolan får Elly syn på dem. Genast springer Maryam fram för att kramas. Elly har också smink, glittertop och silversandaler med klack. Vad är det som har hänt? Så vänder sig Maryam till Astrid och säger: 

"Du! Inte för att vara taskig, men det passar inte så bra att vi går ihop till skolan längre. Jag ska gå med Elly från och med nu. Och det funkar inte att gå tre." 

Men Elly bor ju på andra sidan stan? Astrid och Maryam som har varit bästisar sen de var tre år. Betyder det ingenting längre? 

Det börjar en ny kille i klassen. Han heter Amir och får sitta på den lediga stolen bredvid Astrid nu när Maryam har satt sig bredvid Elly. Han är full av liv, idéer och påhitt och söker sig till Astrid på rasten. Han erbjuder henne att bli hans kompanjon i hans nystartade spionverksamhet och det har Astrid svårt att tacka nej till. 

En rolig, mysig och vardagsnära bok som passar för högläsning.

Det finns en tidigare bok om Astrid: Astrid, alltid Astrid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar