fredag 5 februari 2021

M. G. Leonard: Tjuven på Highland Falcon (Det stora tågäventyret del 1)

Highland Falcon är ett gammaldags kungligt ångtåg som nu ska göra sin sista resa. Några utvalda gäster har fått hytt ombord när tåget avgår från London och den brittiska prinsen och prinsessan ska kliva på i Skottland, längst upp i norr där de befinner sig på det kungliga slottet Balmoral. Harrison Beck är yngst, snart tolv, och han har blivit medbjuden av sin morbror Nat som är en välkänd resejournalist med en särskild svaghet för tåg och gärna gamla sådana. 

Men resan börjar med ett brott. Redan samma kväll försvinner en värdefull diamantbrosch från en av passagerarna och en annan berättar nästa dag att hennes värdefulla örhängen är borta! Misstankarna haglar och Harrison börjar en egen utredning tillsammans med lokförarens dotter Lenny som egentligen inte får vara med på tåget och måste hålla sig gömd. 

De befarar att nästa byte kommer att bli prinsessans halsband med den jättelika diamanten. Även om den är extremt väl bevakad också när hon bär det med det med en egen livvakt just för detta så verkar den här juveltjuven vara mycket skärpt. 

Det resulterar i en spännande deckare i bästa Agatha Christie-känsla och med en finurlig upplösning av gåtan. Trots bokens tjocklek gick den fort att läsa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar