måndag 29 mars 2021

Bengt Ohlsson: Pengarna

Henrik är på väg hem från skolan när han hittar en portfölj i diket ute vid stora vägen. Han tar med sig den hem och tänker snabbt tanken att han borde lämna den till polisen men nyfikenheten är för stor. Han kan inte låta bli att öppna portföljen, även fast det innebär att han behöver bryta upp låsen med en kofot. 

Portföljen visar sig vara full av svenska sedlar staplade i buntar. Precis som i en gangsterfilm! Han gömmer den under sängen fast han ju vet så väl att han borde berätta för mamma och pappa. De borde verkligen gå till polisen, men nu har han ju faktiskt haft sönder portföljen. Tänk om den hör till någon kriminell? Någon som såg honom och som kommer efter honom? Och tänk om mamma eller pappa hittar portföljen under sängen? Vad ska han säga då? 

Och vad ska han göra av alla pengarna? Ska han gömma dem eller spendera dem. Han har drömt och fantiserat om hur det skulle vara att ha en massa pengar, men han kan ju inte använda dem. Alla skulle undra hur han har fått råd att köpa det han önskar sig. Aldrig hade han trott att han skulle få sådana problem med för mycket pengar...

Det är med ångestfull spänning man följer Henriks beslut dagarna efter och hur det ena leder till det andra. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar