fredag 27 augusti 2021

Josefin Johansson: Anna K:s hämnd

I Anna K's klass är de fyra Annor. Alla med olika efter-namnsbokstäver. De fann varann redan i förskolan och har hållit ihop sedan dess. Ett tjejgäng ökända för sina vilda idéer och upptåg. Ofta blir andra personer föremål för deras spratt, t ex rektorn. Anna K är den av dem som brukar gå längst. Men någonting händer under sommarlovet innan femman. Ingen av de andra ringer Anna K efter att hon är tillbaka från semestern. 

När de ses i skolan igen hänger alla med näsorna i sina mobiler. Det är den nya lärarvikarien som är anledningen. Hon är inte som andra vuxna. Hon spelar gitarr och sjunger, ska ge ut en skiva, har färgat hår och coola kläder. Och så är hon tillsammans med en känd och snygg dj som turnerar världen över. Alla i skolan fullkomligt dregglar över hennes blog och insta. Men inte Anna K. Hon bryr sig inte. Hon känner sig ensam.

En kväll blir Anna K's hund Molly påkörd av en smitare och överlever inte. Det är inget som polisen bryr sig om. Då samlas Annagänget igen och börjar samla ledtrådar till vem som mördade Molly. De tänker ta saken i egna händer och de är inte nådiga. Det de planerar är knappast lagligt och därför får de problem när de får Anna K's jobbigaste granne, förskolebarnet Viktoria, efter sig och hon har en benägenhet att dyka upp i de allra mest känsliga lägen och ställer till det.

Det här var tänkt att bli en film från början och det var synd att den inte blev det. Det skulle behövas fler svenska ungdomsfilmer. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar